fbpx

A MÁV-REC Kft. 16 éve a raklapok szolgálatában

Írta: Transpack - Hirdetés - 2020 november 05.

A MÁV-REC Kft. 2004 óta – a Rail Cargo Hungária megbízási szerződése alapján –foglalkozik Magyarországon az UIC/EUR rakodólapok piacfelügyeletével és rakodólap ellenőrzéssel.

Az ellenőrző szervezet a romániai piacon 2009 elejétől végzi a rakodólapokkal kapcsolatos ellenőrző tevékenységet. 2018-tól a MÁV-REC Kft. a németországi székhelyű EPAL rakodólap-szervezet felkérésére minőségellenőrzési feladatot lát el mindkét ország területén. A társaság az évek során szinte nullára redukálta az UIC/EUR rakodólapok hamisítását, mely kollégáinak szisztematikus és következetes munkájának köszönhető. Ennek a munkának ad megfelelő keretet a MÁV-REC Kft. minőségpolitikája, mely tükrözi a minőség melletti elköteleződést. Az ellenőrző szervezet nagy hangsúlyt fektet a minőségirányítási rendszerek működtetésére, így három féle ISO, valamint a régióban egyedülállóan NAH akkreditációval rendelkezik. A MÁV-REC Kft. szoros kapcsolatot ápol a rakodólap felhasználókkal. E tevékenységre irányuló speciális interaktív, ingyenes oktatásokkal képezi a logisztikában dolgozókat. A visszajelzések alapján az áruátvevők munkája hatékonyabb és gyorsabb lett az oktatás hatására, ennek következtében több logisztikai központ évente két alkalommal is igénybe veszi a MÁV-REC Kft. specifikus szolgáltatását. Az oktatásokat minden esetben az adott cég telephelyén, a munkaterületen található raklapokon mutatja be a MÁV-REC Kft. szakembere. Az oktatásoknak köszönhetően a logisztikai központok raklapállománya az elmúlt években szignifikánsan javult. A MÁV-REC Kft. havonta több alkalommal ellenőrzi az engedéllyel rendelkező raklapgyártó és -javító üzemeket, így az engedélyesektől kizárólag a legmagasabb minőségű rakodólapok kerülhetnek a piacra. Nem véletlen, hogy az EPAL is a MÁV-REC Kft.-t bízta meg a minőségellenőrzéssel mind Románia, mind Magyarország területén. A hamisított rakodólapok kiszűrése érdekében a MÁV-REC Kft. és a NAV szorosan együttműködik. A NAV-val szervezett akciók indultak a határátkelőkön és belföldön egyaránt, amely nagymértékben megtisztította a piacot a hamisított termékektől. A közeljövőben több akció és a NAV munkatársainak oktatása még hatékonyabbá teszi akár a határokon kívülről érkező hamisítók kiszűrését is.

 

raklap

 

A határátkelőkön az EUR védjegyre vámfigyelési kérelmet nyújtott be a Rail Cargo Austria, így ott folyamatos a szabvány előírásaitól eltérő rakodólapok rendszerből történő kiszűrése. A MÁV-REC Kft. résztvevője az Európai Egyesült Tagvasutak (UIC) üléseinek. A Rail Cargo Hungáriával képviseli a magyar és román érdekeket a nemzetközi platformon, és alakítja a szabványt, valamint az ellenőrzési tapasztalatait osztja meg a tagvasutak képviselőivel. A MÁV-REC Kft. elismert és megbecsült tagja a munkacsoportnak, több ország ellenőrző szervezete is rendszeresen kéri szakmai tanácsait.

Az ellenőrző szervezet élen jár az innovatív fejlesztések és segédanyagok elkészítésében. A segédanyagokat a piacon felmerült igények alapján állítják össze. Így született meg a minőségi osztályba sorolás, amit a MÁV-REC Kft. honlapjáról bárki letölthet. Jelenleg a szervezet az „okosraklap” kifejlesztésére koncentrál. Egyre nagyobb az igény az egyedi azonosításra, a nyomkövetésre, valamint a rakodólapban tárolható egyedi információk feltöltésére. Célja, hogy a raklapfelhasználó a jövőben digitális módon, nyomon tudja követni raklapja útját. Az „okosraklap” segítségével bármilyen információ lekérhető az éppen „szolgálatban lévő” raklapról. A cég a fenti igények kielégítése érdekében már több telekommunikációs nagyvállalattal és mérnöki fejlesztőcsapattal vette fel a kapcsolatot, és folyamatosan dolgozik a rendszer kifejlesztésén, felhasználva a saját gyakorlati teszt eredményeit is.

A Kft. az elmúlt 16 évben mindig a minőséget képviselte, így kimondhatjuk, hogy összeforrt a neve a minőségi rakodólapokkal.

 

www.mavrec.hu