fbpx

PET-bontás órák alatt?

Írta: Transpack-2020/III. lapszám cikke - 2020 május 31.

A Carbios ipari kémiai cégnél dolgozó tudósok felfedeztek egy enzimet, amely állítólag órákban, nem pedig hetekben mérhető idő alatt bontja le a PET-műanyagokat, és végterméke az élelmiszeriparban történő újrahasznosításra is alkalmas.

A Nature tudományos folyóiratban számoltak be az új PET-hidroláz enzim felfedezéséről, amely állításuk szerint már tíz órán belül képes lebontani a PET műanyagokat egyes vegyi alkotóelemeikre, lehetővé téve új, jó minőségű, PET-csomagolás létrehozását élelmiszerekhez.

A PET-et elég nehéz lebontani, és sok termomechanikus újrahasznosítási eljárás során alacsonyabb minőségű műanyagot állítanak elő, amelyet azután nem élelmiszeripari termékekben, például ruházat és szőnyegek elállítására használnak. A Nature szerint a PET-hidroláz enzim tíz órán belül biológiailag depolimerizálhatja a PET-műanyagok 90%-át, ami jelentősen meghaladja a más enzimek használatakor néhány hét után jelentkező kezdeti 1%-os bomláshozamot. A lap megállapította: „Ez a rendkívül hatékony, optimalizált enzim felülmúlja az összes eddig bejelentett PET-hidrolázt”, ideértve a jelentős érdeklődést kiváltó Ideonella sakaiensis 201-F6 törzs baktériumából származó enzimet is.

A Carbios stratégiai partnerségeket alakított ki több nagy élelmiszer- és italgyártó céggel, köztük a PepsiCo-val és a Nestlé-vel, hogy segítse a technológia fejlesztését. Ha a további fejlesztések, ipari tesztek is sikeresek lesznek, a Carbios szerint az eljárás paradigmaváltást jelenthet a PET újrahasznosítása szempontjából, és előkészítheti az utat a műanyagok körforgásos gazdasága felé. Saleh Jabarin, az Ohio államban található Toledo város egyetemének professzora és a Carbios Tudományos Bizottságának tagjaként elmondta: „Ez valódi áttörés a PET újrahasznosítása és gyártása terén. A Carbios által kifejlesztett innovatív technológiának köszönhetően a PET-ipar valóban körkörössé válhat, amely az iparág minden szereplője, különösen a márkatulajdonosok, a PET-gyártók, de végül is egész civilizációnk célja. ” A fejlesztés egyébként még 2018-ban a Portsmouth Egyetem és az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriuma (NREL) együttműködése révén valósult meg. Ennek keretében a tudósok – mintegy véletlenül – olyan enzimet készítettek, amely képes műanyagokat emészteni, beleértve a PET-et is. John McGeehan professzor a Portsmouthi Egyetemen és Dr. Gregg Beckham (NREL) megfejtette a PET-áz, egy nemrégiben felfedezett enzim szerkezetét, amely megemészti a PET-et, és ezt a 3D információt felhasználta annak megértésére, hogy hogyan működik. E vizsgálat során pedig olyan enzimet sikerült létrehozni, amely még jobban lebontja a műanyagot, mint amely a természetben fejlődik ki.

Forrás: FoodBev Media