fbpx

Elhunyt a CSAOSZ alapító elnöke, Dr. Debreczeny István

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 02.

Végtelen szomorúsággal tudatjuk, hogy a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) alapító elnöke, Dr. Debreczeny István, életének 83. évében elhunyt.

A csomagolóipari vállalatok vezetőinek kezdeményezésére 1984-ben alakult meg a Magyar Kereskedelmi (később Gazdasági) Kamara Csomagolási Tagozata, amelynek alakuló ülésén az elnöki feladatok ellátására a tagok Dr. Debreczeny Istvánt, a Kőbányai Sörgyár vezérigazgatóját kérték fel. A Csomagolási Tagozat hamarosan a Kamara egyik legaktívabb szakmai szervezete lett, pezsgő közösségi életet teremtett. Az elnök munkáját titkárként Dr. Kertész Béla, az Anyagmozgatási és Csomagolási Intézet (ACSI) főosztályvezetője, később fejlesztési főmérnöke, valamint Viszkei György, a Kamara ETK Irodájának vezetője, kamarai összekötő segítette. A Csomagolási Tagozat hamarosan létrehozta – az ACSI működtetésében – a Csomagolási Tanácsadó Szolgálatot, amely szakmai tanácsadási, információszolgáltatási és oktatási tevékenységével díjmentes szolgáltatással segítette a kamarai tagvállalatokat. A szolgálat menedzselését az ACSI vezetői Nagy Miklósra bízták. A rendszerváltást megelőző években a Csomagolási Tagozat a gazdaságban bekövetkező folyamatos változásokról teltházas tájékoztatókat szervezett, a hallgatóság egy része sokszor az előadótermen kívülről tudta csak a programot követni.

Az 1990-ben módosított kamarai törvény önálló jogi személyiséggel rendelkező szakmai szervezetek létrehozását tette lehetővé. A lehetőséggel a Csomagolási Tagozat vezetői éltek is, 1990. március 6-án 72 tagvállalat szándéknyilatkozatot írt alá a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) megalakításáról, a nyilvántartási kérelmet 1990. május 18-án adták be, amit a Fővárosi Bíróság – Magyarországon másodikként – 1990. június 7-i hatállyal 2182 számon vett nyilvántartásba.

 

Az elnöki feladatok

A Csomagolási Tagozat sikere alapján természetes volt, hogy a tagság Dr. Debreczeny Istvánt választotta meg az immáron szövetség elnökének. A CSAOSZ elnöksége első ülésén, 1990. július 25-én a Kőbányai Sörgyárban Viszkei Györgyöt kérte fel a főtitkári feladatok ellátására. Természetesnek tűnt, hogy az ETK Iroda (Egységes Termékazonosító Kódrendszer – a mai vonalkód korabeli magyar változata) tevékenysége is a CSAOSZ-hoz kerüljön, azonban ezért harcolni kellett. Sikerrel jártak tárgyalóink, az EAN Nemzetközi Termékszámozási Szervezetben Magyarországot már a CSAOSZ képviselhette.

 

Dr. Debreczeny István 1993. évi közgyűlésen kérte elnöki feladatok alóli felmentését, a társelnöki megbízatást azonban elfogadta és a Szövetség kapcsolatrendszerének bővítésében segítette a mindenkori főtitkárt, a Szövetséget. Az elnöki poszton Galli Miklós követte, aki egészen 2014-ig töltötte be a CSAOSZ első számú vezetői feladatkörét.

Dr. Debreczeny István a 2014. évi közgyűlést követően már nem vállalt aktív szerepet az elnökségben, érdemei elismeréseként tiszteletbeli elnökségi tag cím adományozásával azonban a Szövetség továbbra is számított személyére.

Dr. Debreczeny István szakmai társadalmi munkája mellett a Dunapack Zrt. szakigazgatója, a papírhulladék gyűjtésére szakosodott Duparec Kft. (ma Hamburger Recycling Kft.) alapító ügyvezető igazgatója volt.

Ugyancsak alapító társügyvezetője lett – Magyar Béla mellett – a CSAOSZ által 1999-ben alapított EAN Hungary Kft.-nek, a mai GS1 Magyarország Nonprofit Zrt.-nek.

Dr. Debreczeny István szakmai munkájáért számos állami és szakmai szervezeti díjat vehetett át, köztük 2008-ban a CSAOSZ „A szakmáért” életműdíját.

Dr. Debreczeny István elismerésben gazdag életpályája során kiválóan válogatta meg munkatársait, akikkel évtizedeken keresztül együtt dolgozva példaértékű egységet teremtve vezette országos ismertségre és becsültségre az idén épp 30 éves CSAOSZ-t.

Maradandót alkotott, magasra tette a lécet követőinek.

Dr. Debreczeny István emlékét a CSAOSZ örökre megőrzi.

 

Nyugodj békében István!

Nagy Miklós