fbpx

Pályázzon, akár pénzt is kereshet az egyszer használatos műanyaggal!

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 09.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium olyan ötletpályázatára olyan műalkotásokat, kézművestermékeket vagy akár játékokat vár, amik egyszer használatos műanyagból készültek.

 

Az uniós előírásokkal összhangban hamarosan hazánkban is eltűnhetnek az egyszer használatos műanyagtermékek a kereskedelmi egységek polcairól. A szemetesbe vagy nem egyszer a szemetes mellé kerülve az ilyen műanyag termékek aztán végérvényesen kiesnek a gazdasági körforgásból, és a több emberöltőnyi idő alatt – amíg le nem bomlanak – folyamatosan szennyezik a környezetet.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium most kiírt ötletpályázatán éppen azt várja, hogy ezek a termékek új külsőt és szerepet kapjanak egy műalkotásban, egy kézműves termékben, vagy éppen egy játékban.

A pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet az egyszer használatos műanyag termékek tömeges voltára, forgalmuk korlátozásának szükségességére azáltal, hogy hangsúlyozottan utolsó útjukra bocsátjuk ezeket a termékeket, és egy más funkcióban biztosítunk számukra újjászületési lehetőséget ötletgazdáink segítségével. Így biztosítjuk egyúttal azt is, hogy a felhalmozott készleteket is innovatív célokra használják a műalkotások készítői, jelentette be Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár.

A kiírás a kormany.hu kormányzati honlap dokumentumtárában érhető el. A pályázaton bárki részt vehet, a pályaműveket 2020. július 10-ig várják. A beérkezett pályázatokat a Boros Anita államtitkár által felkért bizottság értékeli majd. Az első helyezett kategóriánként 50 ezer forint, a második 35 ezer forint, a harmadik 25 ezer forint értékű jutalomban részesül. A nyertes műalkotásokat a tervek szerint az év második felében egy kiállítás keretében mutathatják be.