fbpx

Napelemes hűtők az afrikai családok megsegítésére

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 18.

Több olyan napelemes találmányról olvashattunk már, ami a szegény, elzárt afrikai közösségek életét segítette. A mostani cikkben egy olyan berendezést ismerhetnek meg, ami sokat javít az afrikai kontinens eldugott szegleteiben élők életkörülményein.

 

 

Hűtőgép üzemeltetése napelem segítségével

Nemrégiben egy brazil vállalat igen különleges, napelemekkel szerelt hűtőberendezést mutatott be. Az eszközt kifejezetten azon Afrikában élő emberek részére fejlesztette ki, akiknek korlátozott vagy lehetetlen jelenleg az elektromossághoz való hozzáférés.

A készülék nem csak azért hasznos, mert megtakarítja a nehezen megszerzett jövedelem jelentős részét a háztartások számára, de javít is a nők társadalmi helyzetén. Az afrikai társadalmak többségében ugyanis a nők feladata az élelmiszerek előállítása, begyűjtése és feldolgozása. Egy ilyen hűtőberendezéssel hosszabb távon is eltárolhatják az előkészített élelmiszert, és időt is spórolhatnak maguknak.

 

Jól vizsgázott a teszt során

Habár az elektromos hálózatok Afrikában is folyamatosan fejlődnek, mégis közel fél milliárd ember él biztonságos és folyamatos áramellátás nélkül.

Erre a problémára kínálja megoldásként a brazil vállalat a Youmma névre hallgató, energiatárolóval ellátott hűtőberendezését. A szolárhűtőket 2019-ben tesztelték Kenyában és Ugandában, ahol igen jó eredmények születtek.

A két afrikai országban tett kísérlet alapján elmondható, hogy a családok hetente átlagosan nagyjából 5 dollárnyi – körülbelül 1700 forint – megtakarítást értek el a ki nem dobott élelmiszerekkel. Ez az összeg az afrikai kontinensen mérhető átlagjövedelmekhez képest igen jelentős. Azokon a területeken, ahol napelemes hűtőket osztottak ki, az egy fő átlagos napi jövedelme 2 dollárra (nagyjából 640 forint) tehető. Mindezért a háztartások a szolárhűtők segítségével akár teljes havi bevételük 50 százalékát is megspórolhatják.

Kép forrása: Oxfam