fbpx

Zéró emissziós repülőgépeket vásárol a UPS

Írta: Csomor Zsolt - 2021 május 24.

Innovációs stratégiájának részeként a UPS Flight Forward nevű leányvállalatán keresztül elektromos meghajtású, függőleges fel- és leszállásra képes, a UPS úgynevezett eVTOL repülőgépeket vásárol a Beta Technologiestől.

 

2024-ben állhat munkába az első tíz

A tervek szerint 2024-től kezdve állhat be az első tíz BETA eVTOL repülőgép a UPS Flight Forward flottájába. A cég akár további 150 gép vásárlására kötött le opciót. A légi jármű 1400 fontos teherbírású, 250 mérföldes hatótávolságú és nulla üzemi kibocsátással rendelkezik.

 

elektromos repülőgépeket evtol
kép forrása: UPS

 

Az eVTOL repülőgépek képesek a UPS saját létesítményeinek területén fel- és leszállni, így tökéletesen alkalmasak olyan kisebb rakományok mozgatására, amelyeket egyébként repülőgépekkel szállítanának központi repterekre, vagy közúton még tovább utaztatnák őket.

A rakományok gyorsabb be- és kirakodásának megkönnyítése érdekében a UPS a BETA újratöltő állomását is megrendelte, ahol a repülőgépek egy órán belül biztonságosan és gyorsan feltölthetők. A töltőállomás a repülőgépek akkumulátorai számára további felhasználási lehetőséget is kínál – olvasható a UPS közleményében. Miután az akkumulátor első életciklusa a repülőgépen véget ért, a töltőállomásokba szerelve maguk is részt vesznek a repülők fedélzeti akkumulátorainak, valamint a UPS elektromos közúti járműparkjának feltöltésében.