Papír alapú akkumulátor – gyorsabban töltődik

A jelenleg használt Li-ion akkumulátoroknál hatékonyabb energiatárolási megoldást jelentett be a japán Nippon Paper. Ehhez cellulóz nanoszálakat használnának fel, ami kisebb környezetterhelést, valamint megújuló forrást jelenthetne az energetikai megoldások piacán.

 

Nagyobb teljesítmény, gyorsabb töltés

„Gyorsabban kell haladnunk a más vállalatokkal való együttműködésben, hogy gyakorlati felhasználási lehetőségeket találjunk” – mondta Toru Nozawa, a Nippon Paper vezérigazgatója. A cellulóz nanoszál vagy CNF alapú szuperkondenzátorok olyan területeken alkalmazhatók, ahol lítiumion-akkumulátorokat használnak, mint az autókban is.

 

papír cellulóz üzem
A Nippon Paper cellulóz nanoszál gyártó üzeme (Kép forrása: Nippon Paper)

 

A cég célja, hogy 2025-ben az oszakai világkiállításon bemutatásra kész kísérleti energiatároló rendszerrel rendelkezzen, és egy évtizeddel később kereskedelmi forgalomba hozza a technológiát – olvasható a Bloomberg oldalán és a napi.hu fordításában.

A Nippon Paper Industries új áttörést szeretne elérni a cellulóz nanoszálak felhasználásával. Olyan szuperkondenzátorokat hozna létre, amelyek a meglévő akkumulátoroknál sokkal jobb teljesítménnyel és kisebb környezeti terheléssel tárolhatják és bocsáthatják ki az energiát.

A szuperkondenzátorok tömeg nélküli elektronokat tartanak elektromos mezőben, míg az akkumulátorok kémiai formában tárolják az energiát. A különbségek miatt az előbbiek ideálisak rövid és intenzív energiaimpulzusok – például egy fényképezőgép vakujának villanásához szükséges áram – leadására, de tárolókapacitásuk csak töredéke a lítium-ion akkumulátorokénak. Ez évtizedek óta azt jelenti, hogy a szuperkondenzátorok hiánypótló szerepet töltenek be a laptopok memóriabiztosító rendszereiben, a szélturbinák motorjainak állásszabályozásában vagy egyes hibrid és plug-in járművek fékezésekor az energia visszatöltésében. A szuperkondenzátorok az energiatároló rendszerek olyan régóta nem megvalósított ígéretét is magukban hordozzák, amely drámaian rövidebb feltöltési időt, kevesebb biztonsági kockázatot a drága fémektől – mint a kobalt vagy a nikkel – való függetlenséget ígéri.

akkumulátor cellulóz energiatárolás környezetvédelem lítiumion papírakkumulátor szuperkondenzátor
..