fbpx

Hamarosan érkezik az első tisztán elektromos Lexus

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 09.

A 2020-ban érkező Lexus UX 300e a márkától megszokott, kifinomult menetteljesítményt és utazási komfortot kínál. Az autót az eredeti sláger SUV Lexus UX különleges dizájnja és kimagasló funkcionalitása jellemez, míg a legendás megbízhatóságot a hibrid elektromos technológia fejlesztésében szerzett több mint két évtizedes tapasztalat garantálja.

Az RX 400h 2005-ös bevezetése óta a Lexus vezető szerepet játszik az autók hajtásának villamosításában, olyan modelleket készítve, amelyek az élvezetes teljesítmény mellett is környezetkímélő módon működnek.

A márka a 2019-es Tokiói Autószalonon ismertette “Lexus Electrified” elnevezésű új globális villamosítási stratégiáját, amelynek célja, hogy alapvető mértékben változtassa meg a járművek teljesítményét, kezelését, irányítását és vezetési élményét. A Lexus Electrified technológiája lehetővé teszi a hajtáslánc, a kormányzás, a futómű és a fékrendszer integrált vezérlését, kiaknázva a hibridekben tökéletesített motorvezérlési technológia összes előnyét. E technológia lehetővé teszi a jármű folyamatos, ideális menetszabályozását, ami mindig a pillanatnyi forgalmi helyzethez igazodik.

A Lexus Electrified jövőkép égisze alatt elkészült első sorozatgyártású modell a tisztán elektromos hajtású, kiváló közúti teljesítményre hangolt UX 300e. Az UX 300e erős elektromotorja természetes érzettel, mégis lendületesen gyorsítja az autót, a kabin padlója alá épített nagykapacitású akkumulátoroknak köszönhetően pedig rendkívül mélyre került a jármű súlypontja. Az UX 300e 400 kilométeres hatótávolságot tud egy feltöltéssel.

A Lexus számára mindig is elsőrendű fontossággal bírt a kimagasló teljesítmény, ami a tisztán elektromos hajtású autók esetében sincs másképp. Az UX 300e utasai a kategória egyik legcsendesebb kabinját élvezhetik. Az UX 300e üzemmódválasztó funkciója segítségével a vezető a mindenkori helyzethez igazíthatja a jármű sima, zökkenőmentes gyorsulását és lassulását. A gázpedál lenyomására a BEV-hajtás erőteljes gyorsítással és azonnali nyomatékledással reagál, a kormánykerék mögötti váltókarok pedig motorfékként is működnek, négyféle erősséggel valósítva meg a regeneratív fékezést.

Az UX 300e fejlesztése során a Lexus sikeresen hasznosította mindazt a tudást, amit piacvezető hibrid hajtásainak fejlesztése során szerzett. Első sorozatgyártású BEV-modelljében sikeresen valósította meg ugyanazt a minőséget és kényelmes kezelhetőséget, ami immár legendássá tette a márka többi autóját. A Lexus mérnökcsapata kimagaslóan megbízható akkumulátort tervezett, és az autót felszerelték a legmodernebb konnektivitási technológiákkal és okostelefonos távműködtetési opciókkal, hogy a lehető legmagasabb szintre emeljék mindennapos használhatóságát és funkcionalitását. Az akkumulátorok hőmérsékletszabályzó rendszere akkor lép működésbe, ha a külső hőmérséklet túlságosan alacsony vagy magas. A rendszer megbízhatóságát többszintű ellenőrző rendszer fokozza, ami szabályozza a töltés folyamatát, és kivédi a túltöltést vagy más káros jelenséget.

A Lexus UX kompakt crossover jellegzetes formavilága és remek használati értéke az UX 300e változatban is hiánytalanul megmaradt. Az eleve kemény és agilis vezethetőséget sugalló, merész, mégis kifinomult külső stílust még hatásosabbá varázsolja, hogy a Lexus különleges, áramvonalas keréktárcsákat és alsó burkolatot tervezett az UX 300e modellhez. A menetfokozat-választó kar a középkonzolon kapott helyet, letisztult kialakítása tökéletesen beleillik az utastér egyszerű és funkcionális dizájnjába.

A Lexus számára kiemelten fontos a legmodernebb biztonsági technológiák kifejlesztése és alkalmazása. Az UX 300e is megkapja a Lexus Safety System + csomagot, hiszen a Lexus célja a halálos kimenetelű közúti balesetek megelőzése, a vezetőre nehezedő stressz csökkentése, és olyan vezetéssegítő rendszerek megalkotása, amelyek még természetesebb és biztonságosabb vezetési élményt teremtenek.

Képek forrása: Lexus