fbpx

Szerverpark által termelt hő fűt házakat

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 14.

A Facebook odense-i információfeldolgozó központja a saját működése során termelődött hő átadásával jelentős mértékben tehermentesíti a város távfűtési rendszerét.

 

 

Évente 100 ezer megawattóra energia lakossági felhasználásra

A nagyüzemi léptékű, „izzasztó” számítgatások közben a szerverparkok általában hatalmas mennyiségű hőt termelnek. Ez a forróság jellemzően felhasználatlan marad, szabadjára engedve pedig a környezetet is károsítja.

A Facebook szerencsére ezzel tisztában van. A dániai Odense-ben lévő adatközpontját úgy építette meg, hogy a komplexum működés közben egyidejűleg 7000 helyi háztartás fűtéséből is kivehesse a részét. A pazarlás és a környezetszennyezés problémáival ezzel leszámolt a vállalat.

A rendszer infrastruktúrájának kialakításában a cég Odense Fjernvarme Fyn nevű távfűtés-szolgáltató segítségét is igénybe vette. A központ ilyen módon hulladékhő formájában évente 100 ezer megawattóra energiát bocsát a jövőben a lakosság rendelkezésére.

A koncepció legfontosabb eleme a Facebook 50 ezer négyzetméteres szerverparkja és az Odense-i távfűtéshálózat között keringő víz. A városból beérkező folyadékot hőszigetelt acélcsatornákon keresztül a létesítmény tetejére irányítják, s átvezetik a komplexum 176 hűtőegységében elhelyezett réztekercseken. Az út közben róluk valamennyi hőt begyűjtő víz ezt követően a Fjernvarme Fyn hőszivattyúi felé veszi az irányt, ahol még további melegítésen esik keresztül, és immár forró állapotban árasztja el Odense távfűtéshálózatának vezetékrendszerét.

A jelenleg megfogalmazott törekvései alapján Dánia 2030-ig maradéktalanul felhagy a széntüzelésű hőtermeléssel – olvasható a DCD és a GyártásTrend oldalán. A Facebookkal megvalósított közös projekt eredményeként Odense már sokkal korábban elérheti ezt a célkitűzést.

Kép forrása: Facebook