fbpx

Megszabadulhat hazánk az illegálisan lerakott hulladéktól

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 28.

Tisztítsuk meg az Országot! elnevezéssel projekt indul, amelynek részeként megkezdődik az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladék felszámolása. Ebben nyújt segítséget a már elérhető HulladékRadar mobiltelefonos alkalmazás.

 

 

A Tisztítsuk meg az Országot! projekt az első üteme a 2019 második felében indított hulladékgazdálkodási racionalizálási programnak, adta hírül az MTI.

Tavaly áttekintették a hulladékgazdálkodás ügyét, idén tavaszra pedig kidolgozták azokat az előterjesztéseket, amelyek egyrészt a szankciórendszer, az illegális hulladék felszámolása, másrészt a gazdaságpolitikai kérdések kezelésére hivatottak.

Az ország megtisztítása és a szankciók mellett az a terv, hogy lerakópontokat is meghatározzanak, ahová legálisan lehet letenni azokat a tárgyakat, amelyekre a lakosságnak már nincs szüksége.

Elkészült a nemzeti hulladékgazdálkodási stratégia is, amelyet szintén szeptemberben terjesztenek a kormány elé – közölte Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

 

 

A projekt során korábban nem látott állami és önkormányzati együttműködéssel kísérletet tesznek az évtizedek alatt jogellenes hulladékelhelyezés eredményeként az erdőkben, a nemzeti parkok területén, a folyók, a vasúti és közúti létesítmények mentén, valamint az önkormányzati közterületen fellelhető hulladékok összegyűjtésére.

A megvalósításban közreműködik a MÁV Zrt., a Magyar Közút Zrt., az állami erdészeti társaságok és a nemzeti parki igazgatóságok, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az önkormányzatok pályázati rendszerben a Belügyminisztérium koordinálásával.

Meglehetősen nehéz felmérni, hol és mekkora mértékben okoz problémát az illegális hulladék, hiszen rengetegről csak a helyiek tudnak, vagy még nem is fedezték fel.  Ezért is jött létre a HulladékRadar mobiltelefonos alkalmazás, amelyen bárki bejelentheti, hogy milyen kategóriájú, becsült nagyságú hulladékkal és hol találkozott, mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Kép forrása: kormany.hu