fbpx

Murmanszkból Kínába sarkvidéki tengeren olajtankerrel 47 nap alatt

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 22.

Az orosz Gazprom olajipari érdekeltsége, a Gazprom Neft leszállította első olajtanker szállítmányát Murmanszkból a sarkvidéki Jeges-tengeren keresztül Kínába vezető tengeri szállítási útvonalon.

A Jeges-tengeren vezető Northern Sea Route (NSR) útvonal egyre fontosabb szerepet tölt be az orosz földgáz- és olajexportban. Az útvonal jégtörők és speciálisan kivitelezett tankerek használatát igényli.

 

A Gazprom Neft a kitermelt mennyiség alapján a harmadik legnagyobb orosz olajvállalat európai olajexportra már használja az NSR útvonalat, 2013 óta már 40 millió tonna olajat szállított le az útvonalon európai vevőknek. Első kínai szállítmányával 144 ezer tonna “Novy Port” típusú könnyűolajat juttatott el 47 nap alatt Kínába, olvasható az MTI hírében.

A második legnagyobb orosz olajvállalat, a Lukoil tavaly októberben juttatta el első olajszállítmányát az NSR útvonalon kínai vevőnek.

A legnagyobb magánkézben lévő orosz gázipari vállalat, a Novatek pedig rendszeresen szállít mélyhűtött földgázt az NSR útvonalon Kínába.

 

Kép forrása: oilprice.com