fbpx

Hamarosan a csomagolóanyagok között üdvözölhetjük az okosdobozt

Írta: Csomor Zsolt - 2020 október 19.

A hagyományos „papírdobozok” kora lejárt. A különböző iparágakat eltérően érintette a járvány miatt kialakult helyzet: egyes területeken csökken az igény, de például az e-kereskedelemben és az FMCG szektorban sokszorosára nőtt a koronavírus miatt tavasszal a csomagolóanyag iránti igény.

 

Ma már nem csak csomagol

A járvány a csomagolóiparban is fokozott hatékonyságot követelt meg, ami még inkább az innováció felé terelte a gyártókat – hívják fel a figyelmet a Dunapack szakemberei.

A fenntarthatósági célok, az online értékesítés ugrásszerű növekedése, a vevői igények és a logisztikai láncok változásai már évek óta olyan folyamatokat generáltak, amelyek átírták a csomagoló- és papíripari trendeket.

A szemléletváltás fő oka, hogy a csomagolóanyag ma már egyszerre több funkciót is betölthet. Egyre inkább része a dizájnnak, a termék imázsának, a marketingnek – olvasható a Világgazdaság oldalán. Emellett a csomagolás az ellátási láncokban a logisztikai és termékkezelési folyamatokban is javíthat a hatékonyságon, hozzájárulhat a költségek csökkentéséhez.

 

okosdobozok

 

Szerte világban működnek innovatív csomagolóközpontok

A gyártási technológia fejlődése lehetővé tette a „polckész” dobozok gyártását, amelyek azonnal az áruházi polcokra kerülhetnek, és az eladást is segítik.

A hatékonyságjavulási törekvések a szállítás és logisztika terén is megjelennek, ahol azt is modellezik, miként lehetne minél több terméket, minél kisebb helyen, minél kevesebb papíranyag-felhasználással raklapra helyezni és elszállítani. Ezen a téren akár 40%-kal jobb helykihasználás is elérhető: már 1%-os hatékonyságjavulás is hatalmas költségcsökkentést eredményezhet a szállításban.

A cél, hogy csökkentsük az anyagfelhasználást, és egyre több funkcióval ruházzuk fel a csomagolóanyagokat. Ha úgy tetszik, lassan beköszönt az okosdobozok kora – tette hozzá Nagy Zoltán, a Dunapack konstrukciós vezetője.

 

3D-s csomagolásterv a virtuális valóságban

A logisztikában és ellátási láncban bekövetkezett változások hatására már a virtuális valóságban is készítenek 3D-s csomagolásterveket. Ezáltal a különböző látványtervek könnyen összehasonlíthatók anélkül, hogy akár egy gramm papírt is felhasználnának. Ez a virtuális technológia a koronavírus-helyzet alatt különösen megkönnyítette az ügyfelekkel történő egyeztetést, hiszen fizikai érintkezés nélkül is képesek voltak ellenőrizni a prototípust. Mindez a jövőben még általánosabbá válhat, nemcsak azért, mert gyorsabb mint legyártani egy próbaverziót, hanem költséghatékonyabb és „zöldebb” megoldás is.

 

Kép forrása: Dunapack