fbpx

Szén-dioxid-semleges termelőüzem az ABB telephelyén

Írta: Csomor Zsolt - 2019 augusztus 13.

Az energiaellátás és az automatizálás területén működő gépipari konszern világszínvonalú megoldást fejlesztett ki a jövő CO2-semleges, energiafüggetlen gyárának létrehozására.

Az ABB vállalatcsoport zászlóshajójának számító lüdenscheidi (Németország) telephelyén évente nagyjából 630 tonna CO2-kibocsátást takarít meg azzal, hogy napenergiát használó erőművet helyezett üzembe. Ez a naperőmű elegendő energiát fog előállítani ahhoz, hogy napsütéses napokon 100 százalékban fedezze a gyár energiaigényét. A szükséges energia jelentős részét egy hosszútávon fenntartható napenergia-erőmű és egy rendkívül energiahatékony kapcsolt energiatermelésű erőmű biztosítja.

A gyár területén belül, a parkoló felett 3500 m2-en kiépített napelemes rendszer évente kb. 1100 Mwh klímasemleges napenergiát állít majd elő, ami nagyjából 3360 háztartás éves energiaigényének felel meg. Az energia előállításába egy, a hagyományos széntüzelésű erőművek energiahatékonyságának kétszeresével működő kapcsolt energiatermelésű erőmű is besegít, így a telephely energiaigényénél 14 százalékkal több energia állítható elő. A többletenergiát a rendszer a közüzemi áramellátó hálózatba fogja betáplálni, így fenntartható módon előállított energiával járul majd hozzá a régió energiaellátásához. A csúcsidőszakok energiaigényének kielégítéséhez szükséges többlet zöldenergiát a 100 százalékban CO2-semleges energiatermelést garantáló MVV Energie AG-től szerzik be.