fbpx

Útmutató a körforgásos csomagolás tervezéséhez

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 13.

A prágai WPO-hét során (2019. május 13-17.), a körforgásos gazdaság volt számos vita legfelkapottabb témáinak egyike. A WPO fenntarthatósági alelnöke, Antro Säilä kérése alapján Ernst Krottendorfer, a Packforce, osztrák WPO-tag ügyvezető igazgatója elkészítette az európai valóságra összpontosító körforgásos csomagolás tervezési útmutatóját. Az alábbiakban kiemeljük a dokumentumból kivonatolt legfontosabb pontokat.

Az EU sokkal 2025-től nagyobb újrafeldolgozási arányra kötelez

Az Európai Unió kezdeményezései a csomagolás anyag- és termékciklusainak megvalósítására irányulnak. Az Európai Unió a körforgásos gazdaságra vonatkozó csomag kibocsátásával azt célozza, hogy javítsa az anyagok hatékony felhasználását, és csökkentse Európa erőforrásoktól való függését. Az Európai Unió e rendelet kibocsátása folyamán is adott ki új, csomagolásra és csomagolási hulladékra vonatkozó szabályokat.

Ezek az új szabályok 2025-től kezdődően valamennyi csomagolóanyag 65%-os újrafeldolgozási arányának jelentős emelését jelentik a 2030-as legalább 70%-os értékig. A műanyag csomagolás esetében 2030-ig el kell érni az 55%-os újrafeldolgozási arányt, és valamennyi műanyag csomagolásnak 100%-osan újrafeldolgozhatónak kell lennie 2030-ban. Ezenfelül lesz majd egy olyan rendelet, amely megszabja az italok műanyag palackjának legkisebb újrafeldolgozási tartalmát, és konkrét, egyszer használatos műanyagok piaci korlátozásainak életbe léptetését.

Előfeltétele a körforgásos csomagolástervezés

E célok elérése érdekében alapvető fontosságú a körforgásos csomagolástervezés az újrafeldolgozhatósági célok eléréséhez. Az újrafeldolgozhatóság meghatározása magába foglalja a kijelölt gyűjtési rendszer iránti igényt, valamint azt, hogy a csomagolóanyagok elkülöníthetőek és válogathatóak legyenek. Az újrafeldolgozási anyagokat ugyanolyan vagy hasonló célokra kell felhasználni, mint az alapterméket. Ahhoz, hogy a körforgásos gazdaság működjön, a körforgásos terméktervezés követelménye mellett be kell ruházni az újrafeldolgozási kapacitásba és infrastruktúrába is. Az újrafeldolgozhatóság olyan csomagolási rendszert határoz meg, amely csúcstechnikájú csomagolási hulladékrendszerben, ipari méretekben dolgozható fel újra.

A körforgásos csomagolás tervezési útmutatója

A Bécsi Alkalmazott Tudományok Egyeteme (FH Campus Wien) a Packforce Austriával, a WPO osztrák tagjával és a Circular Analytics céggel, egy bécsi telephelyű tanácsadó céggel együttműködésben létrehozta és kiadta a Körforgásos csomagolás tervezési útmutatóját. Ez az útmutató tervezési ajánlásokat tartalmaz az újrafeldolgozható csomagoláshoz. Az útmutató célkitűzése, hogy a teljes értéklánc szereplőinek tájékoztatást és cselekvési instrukciókat adjon az újrafeldolgozható csomagolás tervezéséhez, és útmutatót anyaggyártókkal, csomagolás-feldolgozókkal, fogyasztási cikkeket gyártó cégekkel, kiskereskedőkkel, gyűjtőrendszerekkel és újrafeldolgozó cégekkel szoros együttműködésben dolgozták ki. Jelenlegi formájában Ausztriára és Németországra érvényes.

A csomagolás-fenntarthatóság holisztikus értékelési modellje

A csomagolásfejlesztések nyomon követéséhez és a csomagolástervezés, valamint a csomagolási döntések megkönnyítéséhez kifejlesztették a csomagolási fenntarthatóság holisztikus kiértékelésének modelljét is. A modell az újrafeldolgozhatóság koncepciójából mint fő elemből, valamint a csomagolás közvetlen és közvetett környezeti hatásainak kiszámításából áll. A közvetlen környezeti hatásokat a csomagolásrendszer életciklus-elemzésében (LCA) számítják ki, a közvetett környezeti hatások pedig a csomagoláshoz kapcsolódó termékveszteségek LCA-jára vonatkoznak. A csomagolási döntésekhez mind a három elemet figyelembe kell venni.

Az útmutató nemzetköziesítése

A csomagolási rendszer újrafeldolgozhatósága nagymértékben függ egy adott ország műszaki adottságaitól és az újrafeldolgozási infrastruktúrától. Az újrafeldolgozhatóság országonként változó, ami számottevő akadályt jelent a nemzetközi fogyasztási cikkeket gyártó cégek és a kiskereskedők számára, amelyeknek a termékeket és a csomagolást nemzetközi piacra kell tervezniük.

A Packforce a csomagolás nemzetközi fejlesztésének támogatásához a Körforgásos csomagolás tervezési útmutatójának nemzetköziesítését célozza meg. Első lépésként az európai piac áll a középpontban. Létrehozzák az útmutató különleges kiadásait a következők számára:

– Észak-Európa (Svédország, Dánia, Norvégia, Finnország),

– Közép-Kelet-Európa (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország, Horvátország),

– Nyugat-Európa (Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Svájc).

A Packforce ezért olyan együttműködési partnereket keres az adott országokban, amelyek első lépésben információkkal hozzájárulást biztosítanak a gyűjtőrendszerekkel és újrafeldolgozó infrastruktúrával kapcsolatosan.

Miért van szükségünk az újrafeldolgozható csomagolásra?

A csomagolóipar figyelme a fenntarthatóságra főleg a jogszabályi előírások következményeként az anyag- és termékkörforgás megvalósítására esik. Az EU 2018 júliusában hatályba lépő körforgásos gazdaságra vonatkozó csomagja európai szinten tartalmazza az alapanyagok körforgásos megközelítését célzó javító rendelkezéseket. Cél a csomagolóanyagok újrafeldolgozási arányának növelése, a hulladékhierarchiát figyelembe véve pedig a hosszú távú cél, csökkenteni az erőforrások használatát, ösztönözni az újrahasználat előkészítését, és lehetővé tenni az újrafelhasználást.

Az újrafeldolgozás tervezése a körforgásos megközelítés második alcsoportjára utal. Ennél a központban az újrafeldolgozási anyag felhasználása áll, az ugyanolyan típusú primer anyag teljes helyettesítőjeként. E célból olyan piacokat kell megnyitni, amelyek lehetővé teszik a visszanyert másodlagos nyersanyag teljes funkcionális használatát.

A teljes útmutató a szerkesztőségben elérhető.