fbpx

Még idén munkába állhatnak az új kompok

Írta: Csomor Zsolt - 2023 szeptember 02.

Július eleje óta folyamatosan dolgoznak a Balaton adottságaira tervezett négy új hajó összeszerelésén, amelyek a Bahart flottájában szolgálnak. Az új kompok decembertől, az új katamaránok márciustól járják a Balatont.

A hajók összeszerelése ütemterv szerin halad

A Bahart négy új hajója júliusban érkezett meg a Balatonra. A két komp és két katamarán olyan történelmi léptékű műszaki fejlesztés részeként érkezett a magyar tengerre, amelyre a rendszerváltás óta nem volt példa.

hajó komp víz
A kompok összeszerelése ütemterv szerint halad

A kompok összeszerelése ütemterv szerint halad

Mivel az új hajók az eddigi legnagyobb utas- és jármű-befogadóképességgel büszkélkednek, a szállításuk nagy körültekintést igényelt. A 11 méter széles és 35, illetve 45 méter hosszú hajókat a szállítás miatt az indulásuk előtt részlegesen visszabontották. A Balatonra érkezésük után a munkálatok első lépése a felépítmények felszerelése volt. Ezután egy 450 tonnás daru emelte le egyenként a több tonnát nyomó óriási nyitott fedélzetet, az utastereket és a kormányállásokat a szállítóhajókról, és helyezte a hajótestekre. Ezt követte a gépészeti, villamos, hidraulikai rendszerek visszaépítése. A kompokon 11, a katamaránokon pedig 14 km hosszú elektromos vezeték húzódik, emellett a gépészeti csövek is kitesznek hajónként 1-1 km-t.

hajó komp víz
A katamaránok jövő márciusban kezdik meg a szolgálatukat

A katamaránok jövő márciusban kezdik meg a szolgálatukat

A hajók összeszerelése ütemterv szerint halad Jelenleg a belső terek belsőépítészeti, burkolási munkálatai folynak, ezekkel párhuzamosan zajlik az ablakok beszerelése, a tetőszerkezetek építése, valamint a klímarendszerek és rádiónavigációs rendszerek beillesztése. Hamarosan megkezdődnek a beüzemelési feladatok is. A forgalomba állás engedélyezését hatósági szemle előzi meg – olvasható a Bahart oldalán.

A kifejezetten a Balatonra tervezett egyedi kompokat és katamaránokat a legmodernebb környezetvédelmi normáknak megfelelő motorokkal építették, modern kormányzással és technológiákkal.

hajó víz
Képek forrása: Bahart

A kompok előreláthatólag decemberben, a katamaránok pedig a következő hajózási szezon megkezdésekor, jövő márciusban kezdik meg a szolgálatukat.