fbpx

Már a brit LIDL teafilterei is egyszer használatos bioműanyagok

Írta: Szerkesztőség - 2023 szeptember 03.

A brit LIDL célként tűzte ki, hogy évente 800 millió teafiltertől mentesíti a szemétlerakókat. Ezt a vállalást a gyakorlatban úgy kívánja megvalósítani, hogy 2023. szeptemberétől 100%-ban komposztálható, növényi alapú PLA-csomagolásra áll át a saját márkás teafilterei esetében.

tea
Az új design a tea minőségének és ízének megőrzésére hívja fel a figyelmet

Mi fán terem a komposztálás és a PLA?

A komposztálás azt a biológiai folyamatot írja le, amely során szerves anyagok – például falevelek vagy ételmaradékok – a talajjal egyenértékű, természetes elemekké bomlanak le meghatározott időn belül. Ahhoz, hogy ez a folyamat véghez menjen, a szerves hulladékot lebontó mikroorganizmusoknak négy fontos elemre van szükségük: víz, levegő, nitrogén és szén-dioxid.

Az eljárás végén egy olyan tápanyagban gazdag, földre emlékeztető anyag keletkezik, amely használható a talaj minőségének javítására, vízmegtartó képességének fokozására és a talajerózió megelőzésére is.

Korábbi, komposztálható műanyagok témában megjelent cikkünkben tértünk ki bővebben a politejsavra (PLA), arra a bioműanyag gyártására alkalmas anyagra, amit alapvetően növényi alapanyagokból (például cukorcirok, kukorica, búza, cukorrépa, cukornád) állítanak elő.

A politejsav pozitív terméktulajdonságai közé sorolható többek között az átlátszósága, az UV-állósága, a zsír- és olajállósága, az élelmiszerekkel kapcsolatos jó összeférhetősége, a jó aromája és íztartó anyaga. Ezen tulajdonságok miatt előszeretettel alkalmazható olyan egyszer használatos csomagolóanyagok esetében, mint a papírpoharak, evőeszközök és tányérok.

komposzt
Bird&Blend teafilter 100%-ban komposztálható, flexibilis csomagolása

Miért lógna ki ebből a sorból az egyszer használatos teafilter?

A komposztálható, PLA csomagolásba öltöztetett teafilterekkel a LIDL abban bízik, hogy a brit fogyasztók csökkenteni tudják a hulladéklerakókba kerülő, egyszer használatos műanyag hulladék mennyiségét. Helyette áttérnek az élelmiszer- vagy zöldhulladék-tárolókba kidobható, komposztálható teafilterekre.

Emellett a LIDL szem előtt tartja a témához kapcsolódóan a saját vállalati célját is: a saját márkás termékek műanyag csomagolásának 40%-ra történő csökkentését 2025 év végéig. „Hiszünk abban, hogy néhány apró változtatás is hasznos lehet a vásárló számára, miközben segíti a vállalat bolygóra gyakorolt hatásának javításátegyszerre csak egy apró, teás csészényi változás” – nyilatkozta Shyam Unarket, a brit LIDL felelős beszerzésért és etikus kereskedelemért felelős vezetője.

A változás a következő saját márkás teákat érinti a LIDL portfóliójában: Deluxe Fairtrade Assam Tea, Knightsbridge Gold Blend Tea és Knightsbridge Red Label Tea.

teafilter
Házilag komposztálható teafilterek a brit Waitrose szupermarketben

További komposztálható teafilter megoldások a brit piacon

Nem a LIDL az első kereskedő, aki komposztálható teafilterekkel jelenik meg a piacon.

A Waitrose szupermarket lánc idén már keresztül ment egy hasonló átálláson: hitelesített, házilag komposztálható teafilterek értékesítésébe kezdett. Ezzel azt a célt tűzte ki, hogy 12,2 tonna hulladéktól és az elégetés folyamatától mentesítse a hulladéklerakókat.

A rugalmas csomagolási megoldásokra szakosodott brit vállalat, a Parkside szintén létrehozott egy 100%-ban komposztálható, flexibilis csomagolást a Bird & Blend teafilter portfólióhoz még 2021-ben.

Forrás: Packaging Europe

Pente Judit