fbpx

Újra lesz itthon is visszaváltási rendszer

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 28.

A héten benyújtott hulladékgazdálkodási törvény módosítási javaslat egyik – a lakosságot közvetlenül is érintő – része az italcsomagolások visszaváltási rendszerének újraépítése Magyarországon.

 

 

Kevés kerül vissza a körforgásba

Ebben is az EU-t követnénk. A cél az, hogy az egyszer használatos műanyagterméknek minősülő italpalackok – amik az egyik leggyakrabban előforduló tengeri hulladékelemek az unió tengerpartjain is –, az elkülönített gyűjtőrendszerek nem hatékony volta és a fogyasztók tájékozatlansága-lustasága miatt nem a kellő mennyiségben kerülnek vissza a körforgásos hulladékkezelési rendszerbe. A műanyag-visszagyűjtés előmozdításának egyik legjobb módja, hogy a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerek keretében az italpalackok elkülönített gyűjtésére vonatkozóan célértékeket határoznak meg. A másik, hogy visszaváltási rendszert alakítanak ki – írja összegzésében a telex.hu. Ehhez szükséges az újrafeldolgozott anyagok piaci elterjedése is, ezért az EU előírta, hogy az italpalackoknak legalább milyen arányban kell újrafeldolgozott műanyagot tartalmazniuk.

 

 

Jó, de még mindig nem elég

Az italcsomagolási hulladékok visszaváltási rendszere mindezt biztosítaná, ezért 2023 nyarától várható itthon a visszaváltási rendszer beindítása. „A 2029-re elérendő 90%-os visszagyűjtési arány a jelenlegi szakmai ismeretek szerint visszaváltási rendszer nélkül nem érhető el”, írják a törvénymódosítási javaslatban. A fém és üveg csomagolási hulladékok jelentős részben egyutas italcsomagolásokból származnak, az italcsomagolási hulladékok aránya műanyag esetében is eléri a 20%-ot. A visszaváltási díjakat kormányrendeletben fogják meghatározni. A telex.hu szerint Greenpeace üdvözölte az előrelépést. Ugyanakkor úgy vélik, a visszaváltás mellett a kötelező újrahasználatot, újratöltést is elő kellene írni a környezetszennyező pazarlás visszaszorításáért.