fbpx

A MEWA immár egy évtizede lépett a digitalizálás útjára

Írta: Csomor Zsolt - 2020 december 10.

A német MEWA textílszolgáltató 45 telephelyéről egész Európában több mint 190 ezer ügyfelet lát el többször felhasználható üzemi textíliákkal. A vállalkozás tíz éve kezdte munkafolyamatai digitalizálását. Hogyan hat a digitalizálás a MEWA ipari törlőkendő rendszerére, és hogyan profitálnak ebből a cég ügyfelei?

 

Digitalizálás, amennyire csak lehetséges

2011-ben, amikor a MEWA új berendezést állított üzembe Észak-Németországban a törlőkendők feldolgozására, eldöntötte, hogy üzemi folyamatait következetesen digitalizálja a felhasználók, a folyamatirányítók és a menedzsment oldalán is.

 

MEWA digitális átállás
A digitális átállás emeli a minőségi színvonalat és növeli az ügyfélelégedettséget (Forrás: MEWA)

 

Kezdettől fogva teljes koncepcióban gondolkodtak: az eljárások műszaki megvalósításától az energiamenedzsmenten át a termelési mellékfolyamatokig. A cél, hogy 2024-ig minden folyamatot és berendezést digitalizáljanak, amennyire csak lehet – mondta erről Horváth László, a MEWA magyarországi ügyvezetője.

 

Egységes színvonal Európa-szerte

A használt törlőkendők begyűjtésének, kimosásának, minőségellenőrzésének és újra kiszállításának folyamatát a digitalizáció tökéletesen átláthatóvá, vezényelhetővé teszi. A többlépcsős, komplex ellenőrző mechanizmus garantálja, hogy az ügyfeleknek átadott minden egyes törlőkendő teljesíti a legmagasabb szintű minőségi elvárásokat.

Mosás után a kendőket először szemrevételezéssel vizsgálják át: tiszták, majd színre lép a számítógép által vezérelt ellenőrzés. A törlőkendőket ugyanis lemérik. A kendők eredetileg pontosan ugyanolyan súlyúak, ám az idők folyamán elkopva veszíthetnek tömegükből. Ha netán nehezebbek, az viszont szennyeződésre utal. A túl könnyű kendőket kiselejtezik, a túl nehezeket pedig visszaküldik a mosásba. A folyamatok legfontosabb mérőszámai digitális műszerfalakon jelennek meg. A tervek szerint a rendszert minden MEWA telephelyen üzembe állítják.

A digitális technológia segítségével ellenőrizhető a gépek kihasználtsága, a folyamatok stabilitása és termelékenység is. Mindez hozzájárul, hogy a MEWA ügyfelei egész Európában ugyanazt a minőségi és szolgáltatási színvonalat kapják.

 

digitalizált textílszolgáltatás
Forrás: MEWA

 

Automatikus mosóberendezések

A folyamatok digitalizációját jól mutatja be a franciaországi Avermes MEWA üzemének példája, ami automatikusan továbbítja a törlőkendőket tároló biztonsági edényeket. A vállalat legmodernebb mosóberendezése első osztályú törlőkendőket garantál – ismertette Christoph Sporrer, a franciaországi MEWA műszaki ügyvezetője.

Középtávon valamennyi MEWA mosóüzemben olyan automatikus berendezéseket állít üzembe a vállalat, amelyek a biztonsági tárolóedényeket is megtisztítják.