fbpx

Sok fejtörést okoz a vakcina szállítása – ez lehet a megoldás

Írta: Csomor Zsolt - 2020 december 10.

A LINDE GÁZ Magyarország Zrt. stratégiai vállalatként kiemelt szerephez jutott a koronavírus elleni küzdelem első hullámában. Következő lépésként a vakcina szállításában lehet létfontosságú szerepe a gázipari cégnek.

 

oltóanyag szállítás
(Forrás: Linde)

 

Szállításra és tárolásra is alkalmas

A LINDE GÁZ Magyarország Zrt., bemutatta a vakcina szállítási és tárolási megoldását a Semmelweis Egyetem és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szakemberei számára.

A Pfizer és a BioNTech által fejlesztett koronavírus elleni oltóanyag -70 Celsius fokon történő disztribúciója jelen állás szerint valószínűleg csak szárazjég használatával valósítható meg.

 

szárazjég
A szenzorok folyamatosan figyelik a hőmérsékletet (Forrás: Linde)

 

A szárazjég a felhasználási igény szerint többféle méretben előállítható: a néhány milliméteres pellettől kezdve a pár centiméteres ún. granulátumon át a különböző méretű szeletekig és tömbökig.

 

A szállításban is kulcsfontosságú lehet

A LINDE GÁZ Magyarország Zrt. szárazjég gyártó kapacitása a répcelaki telephely alatt fekvő szén-dioxid mezőnek köszönhetően igen jelentős. A termelés pedig a vakcinaszállítási igények szerint priorizálható – mondta Tóth Attila műszaki igazgató.

A Linde a hűtő közeg előállításán túlmenően az oltóanyag szállításában is kulcsfontosságú lehet. A húsz autóból álló, kifejezetten gyógyszerszállításra szolgáló, szellőztetett gépjárműből álló flotta megfelelő körülmények között juttathatná a védőoltást az oltóközpontokba. A speciális szenzorokkal felszerelt tárolóedények lehetőséget nyújtanak a tárolási hőmérséklet folyamatos monitorozására is.