fbpx

Az e-kereskedelem hangsúlyossá vált a gyógyszeriparban is

Írta: Transpack - Hirdetés - 2020 december 09.

A koronavírus-járvány miatt a kiskereskedelmi ágazatban is eddig nem tapasztalt változásokkal találkozhatunk. A vásárlói szokások megváltoztak, az e-kereskedelem terjedése erőteljesebben gyorsul.

 

A gyártóknak online értékesítési stratégiára kell váltaniuk

Eddig a világjárvány miatt talán az élelmiszer-kiskereskedelemben tapasztalható a legnagyobb változás. Sok kiskereskedelmi szegmensben azonban teljesen másként alakult a helyzet, akikre nehéz idők várnak.

A bevásárlóközpontok bezártak, a vásárlók elmaradtak. Emiatt most az online kereskedelemre kell összpontosítani. A megváltozott vásárlói magatartás felgyorsította az elosztó központok növekedését. Míg az elmúlt évtizedben egyre nagyobbak lettek az e-kereskedelmi és omnichannel elosztó központok, addig sok fizikai üzlet kénytelen volt végleg bezárni.

 

elosztó központ
Suning elosztó központ Kínában (forrás: SSI SCHÄFER)

 

Több termékkategóriánál tapasztalható az online kereskedelem növekvő tendenciája: ilyen a gyógyászati- és egészségügyi cikkek, kiskészülékek, élelmiszerek és italok, sportfelszerelések és az állateledelek is. A gyártók kénytelenek online értékesítési stratégiára váltani, ha tovább akarnak működni.

A jelenlegi nagyszámú piaci változás miatt mind a kiskereskedők, mind a gyártók digitális stratégiák bevezetésén vagy módosításán dolgoznak. Az SSI SCHÄFER online kereskedelmi szakértői segítik ezt a folyamatot szakmai és gyakorlati tanácsokkal, hogy a vállalati stratégiára alapozva megfelelő rendelésteljesítési megoldást tervezhessenek és vezethessenek be a vállalatok.

 

Mind gyakrabban találkozhatunk online patikákkal is külföldi országokban.

A vásárlók fejlődő egészségtudatossága és az öngyógyszerezés trendje miatt megnőtt a kereslet a vény nélkül kapható termékek és a rendszerint gyógyszertárakban árult szépségápolási cikkek iránt. Az ilyen termékeket egyre többen rendelik interneten keresztül. Külföldön azonban a vényköteles termékek online rendelése is gyakoribb, ahol kiemelt jelentőségű a nulla hiba elve. Magyarországon jelenleg törvényileg tiltott a vényköteles gyógyszerek online forgalmazása.

A COVID-19 járvány is hatalmas lökést adott a különféle gyógyszerkészítmények iránti keresletnek. A világ egyes régióiban ugyanakkor jelentősen eltérő súllyal van jelen az online kereskedelem ebben a szegmensben. Az elemzők főként Európában számítanak jelentős bővülésre. A jövőben egyre nagyobb szerephez jut a gyártók, nagykereskedők, fizikai és online gyógyszertárak közötti összehangolt együttműködés.

 

raktári rendszer
Raktári rendszer az egészség- és szépségipar számára (forrás: SSI SCHÄFER)

 

Napjaink vásárlói igénye egyedi logisztikai stratégiát követel

Az online patikákkal szemben elvárás, hogy minél gyorsabban és olcsóbban, de legfőképp biztonságosan szolgálják ki a vásárlókat. Az internetes kereskedők számára emiatt a zökkenőmentes és összehangolt folyamatok, valamint a személyre szabott logisztikai megoldások jelentik a siker zálogát.

Kiemelten fontos a rugalmasság és a modularitás, hogy gyorsan reagálhassanak az új trendekre és technológiákra. Az online kereskedelmi üzletágban a rendelések szerkezete különösen nagy követelményeket támaszt az intralogisztikával szemben. Erre a termékcsoportra nagyszámú rendelés, ugyanakkor kis rendelési mennyiségek jellemzők rendkívül széles termékválaszték mellett, ezért is szükségesek a hatékony megoldások.

 

raktári rendszer (forrás: SSI SCHÄFER)
A vásárlói elvárások személyre szabott logisztikai rendszert igényelnek

 

A vásárlók ma már mind inkább elvárják az aznapi, de legkésőbb másnapi csomagérkezést, ráadásul kimagasló szolgáltatási minőség mellett. A vásárlói igények kiszolgálása, valamint a csomagkövetéssel és a nulla hiba elvének érvényesülésével szemben támasztott törvényi követelmények teljesítése egyedi logisztikai stratégiát igényel. Az SSI SCHÄFER a betegbiztonságot tette legfőbb céljának, ezért széles körű megoldásaival  segíti a speciális követelményeknek való rugalmas megfelelést.

 

Nagy célt tűzött ki maga elé Európa egyik vezető online patikája

A Shop Apotheke Europe, Európa egyik vezető online patikája például célul tűzte ki maga elé, hogy több mint 35 millió csomagot küld évente nulla hiba és éjjel-nappali működés mellett. Ennek érdekében jövőbiztos, nagymértékben automatizált megoldást dolgozott ki az SSI SCHÄFER vállalattal közösen.

Egy automatizált kisárutárolót kombináltak nagyteljesítményű SSI Cuby raktári szállítójármű rendszerrel. A tárolóhelyeket a szállítójárművek szolgálják ki, óránként és folyosónként 800 dupla művelettel.

 

raktári rendszer (forrás: SSI SCHÄFER)
SSI CUBY állványkiszolgáló berendezés

 

Az innovatív és átfogó megoldás részei az A-Frame komissiózó automaták is, amelyek összetett rendelések gyors lebonyolítását teszik lehetővé még csúcsidőszakban is.

Put-to-Light munkaállomásokat, valamint Single-Order-Sorting és nagy térfogatú rendelések kiszolgálására alkalmas munkahelyeket is kialakítottak. Az anyagáramlás koordinálását pedig a WAMAS® logisztikai szoftver végzi. Az új, testreszabott online kereskedelmi elosztó központ 2021 elején kezdi meg működését a hollandiai Sevenumban.

ssi-schaefer.com