Precízebb anyagmozgatás robotok segítségével

Írta: Csomor Zsolt - 2021 január 14.

Az anyagmozgatás legalapvetőbb elemei a raklapok: habár egyszerű tárgyak, az ellátási lánc minden állomásán kulcsszerepet játszanak, de az üzemeken belül is megkönnyítik a különböző anyagok tárolását, mozgatását. A digitalizáció segítségével most még precízebbé válhat a velük végzett munka.

 

Az automata rakodórendszerek előnyei

Amennyiben nagyon sok egyforma terméket kell tárolni vagy mozgatni, a raklap kitűnő eszköznek bizonyul helytakarékossági szempontból. Másfelől viszont a raklappakolás nem tartozik a legkívánatosabb munkák közé, ha fizikai anyagmozgatásról beszélünk. Emiatt az erre fordítható munkaerő is egyre csökken, főként ha három műszakban van szükség rájuk. Olyan is előfordul, hogy egyszerűen az hívja életre az automatizált raklapolási rendszerek iránti igényt, hogy az elvégzendő feladat az SKU-k száma vagy a megrendelések gyakorisága miatt túl komplex ahhoz, hogy az emberi munkaerő hatékonyan elvégezze.

Az automatizált folyamatok esetében is az egyszerűség a legkívánatosabb, viszont a humán erőforráshoz viszonyítva sokkal gyorsabban dolgozik.

 

raklapképzés robottal

Raklapképzés robot segítségével (Forrás: SSI SCHÄFER)

 

A vegyes raklapok problémája

A vegyes SKU-s raklapok építése kiszámíthatatlan és összetett, mivel valószínűleg nincs két egyforma megrendelés. Pedig manapság mindennapossá válik az ilyen egységek iránti igény – ismerteti Ken Ruehrdanz, a Dematic disztribúciós rendszer piacának menedzsere a Modern Materials Handling oldalán. Ez annak köszönhető, hogy az elosztó központok és az üzletek próbálják minimalizálni a készleten lévő termékek mennyiségét.

A raklapok építése a kirakós játékokhoz hasonló: a rakodási folyamat során nemcsak a helytakarékosság jelenik meg, de az is rendkívül fontos, hogy stabil egység legyen a végeredmény. Ezzel elkerülhető a termékek sérülése. Főként igaz ez az olyan érzékeny árukra, mint a pékáruk vagy a sütemények. Az ilyen elemeket tartalmazó vegyes raklapokon a sérülékenységet figyelembe kell venni, és a megerősített csomagolással rendelkező terméknek kell a teljes raklapnyi áru külső helyeire kerülnie.

 

Lépések az automata rakodórendszerek felé

Az olyan komplex rendszerek kiépítése, melyben a be- és kirakodás is automatizált módon történik, először is sok adatot igényel – olvasható az okosipar.hu fordításában. Mivel a hagyományos raklapolás során nem keletkeznek ilyen adatok, a bevezetés előtt külön eszközökkel kell begyűjteni azokat. A raktárgazdálkodás végrehajtó-rendszerekben (warehouse execution system, WES) a raklapok olyan sorrendben kerülnek berakodásra, hogy az a megrendelőnek a lehető legmegfelelőbb legyen. A rendszer előnyei ezen kívül a szállítás során is megjelennek, hiszen a termék útja követhetővé válik, és az üres raklapok visszaszállítása is könnyebben megoldható.

Az elmúlt években sokan tapasztalták az automata rakodórendszerek bevezetésekor, hogy a szoftverek pontatlanok, a robotok lassúak voltak. Mára a helyzet rengeteget javult, és a rendszerek sokkal gyorsabbá, pontosabbá és egyben biztonságosabbá is váltak.