fbpx

Újabb logisztikai rekordok

Írta: Csomor Zsolt - 2021 február 14.

Rekord bérbeadási és fejlesztési mutatókról számolt be a GLP logisztikai részlege. Az üzletágnál 2020-ban világszerte több mint 22,7 millió négyzetméterre szóló új bérletről és hosszabbításról szóló megállapodást írtak alá. Ez 57 százalékos éves növekedésnek felel meg.

 

Továbbra is meghatározó az e-kereskedelem

Az e-kereskedelem továbbra is meghatározó mértékben járul hozzá a kereslet növekedéséhez a logisztikai ingatlanok szektorában, miután a vállalat jelentősebb piacain egyre terjed az internethasználat. Az öt évvel ezelőtti 20–25 százalékkal szemben jelenleg mintegy 40 százalék az e-kereskedelemben érdekelt ügyfelek aránya a GLP globális portfóliójában.

 

glp logisztikai rekord
Világszerte 5,3 milliárd dollárnyi új fejlesztést indított a GLP

 

A világjárvány felgyorsította, és legalább két-három évvel lerövidítette az e-kereskedelemre és a digitális megoldásokra történő átállást. A cég várakozásai szerint ezeknek a változásoknak a hatása azután is fennmarad, hogy a globális gazdaság elindul a kilábalás útján. Ez az új helyzet nem csupán több raktárterületet, hanem megfelelő technológiát, adatokat és embereket is kíván a hatékonyság növelése érdekében a tágan értelmezett ellátási láncban.

 

A GLP logisztikai üzletágának jelentősebb bérbeadási és fejlesztési mutatói

Európában éves összevetésben 69 százalékkal növekedett a bérbeadási tevékenység, mintegy 1 millió négyzetméternyi kiadott területtel. Többek között olyan ügyfelekkel jött létre új bérletről vagy hosszabbításról szóló megállapodás, mint az Amazon, a DHL, a Leclerc, az ID Logistics, a Royal Mail, az XPO Logistics, vagy az SF Express. Ezen felül a GLP eddigi legnagyobb forgalmú fejlesztési évét könyvelhette el, miután 113 százalékos éves növekedéssel 813 millió dollár értékű új projektet indított. Eközben új területekkel is bővítette állományát.

Kínában a GLP 2019-hez képest 53 százalékkal több, összesen 18,7 millió négyzetméterre szóló bérleti megállapodást kötött 2020-ban. A kínai keresleten belül továbbra is meghatározó jelentőségű az e-kereskedelem. A vállalat az elmúlt év utolsó hónapjaiban a szektor hat legnagyobb helyi szereplőjével 370 ezer négyzetméternyi területre szerződött. A cégcsoport 25 piacon mintegy 1,8 milliárd dollár értékben indított új fejlesztési projekteket.

Japánban 1,6 millió négyzetméter új bérletre, illetve hosszabbításra szóló megállapodással zárta az évet a GLP, ez mintegy 60 százalékos növekedés 2019-hez képest, egyben a valaha volt legmagasabb mutató az országban. A GLP piacvezető az országban, és Japánban zajlik a legnagyobb fejlesztési programja. Az év során több mint 2,4 milliárd dollárnyi új beruházást indított a vállalat.

Brazíliában 2020-ban sorozatban negyedszerre döntött rekordot a GLP bérbeadási tevékenysége, az 1,1 millió négyzetméternyi kiadott terület a 2019-es eredmény kétszerese. Az új szerződések 65 százaléka itt is e-kereskedelmi vállalkozásokkal köttetett. Továbbá 650 ezer négyzetméternyi új fejlesztés is kezdetét vette.

Indiában az IndoSpace csapata pedig 5,6 millió négyzetméterre írt alá bérleti megállapodásokat, ezzel 36 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi eredményt. A bővülést az e-kereskedelmi és multinacionális ipari vállalatok erősödő kereslete hajtotta.