fbpx

A műanyag hulladék gyűjtése pénzkereseti lehetőség…

Írta: Csomor Zsolt - 2021 április 24.

A Henkel és a Plastic Bank Kairóban megnyitotta első három műanyag hulladék gyűjtőközpontját. Közös céljuk a műanyag hulladék környezetbe kerülésének megakadályozása, valamint hosszú távú pozitív társadalmi hatás elérése.

 

Évente 5000 tonna műanyag hulladék

Az egyiptomi környezeti, társadalmi és gazdasági helyzet javítása érdekében a Henkel és a Plastic Bank első lépésként három műanyag hulladék gyűjtőközpontot nyitott. A partnerek együtt azon dolgoznak, hogy az elkövetkező években folyamatosan bővítsék elkötelezettségüket, és 2023-ig elérjék az évi 5000 tonna műanyag hulladék összegyűjtését.

 

műanyag hulladék gyűjtőközpont
Kép forrása: Henkel

 

Az emberek leadhatják az összegyűjtött műanyag hulladékot a gyűjtőközpontokban, amelyért cserébe pénzt kapnak – olvasható a Henkel közleményében. Ez a folyamat megakadályozza a műanyag és folyókba és óceánokba jutását, egyúttal javítja a helyi lakosság olykor nehéz életkörülményeit. A Plastic Bank újra feldolgozza a műanyagot, és úgynevezett Social Plastic®-ként visszavezeti az értékláncba. 2017-ben a Henkel volt az első olyan globális fogyasztási cikkeket gyártó vállalat, amely partnerségre lépett a Plastic Bankkal, és már piacra dobott Social Plastic®-ből készült termékcsomagolást.

 

Hulladékból lehetőség

A Plastic Bank újrahasznosító ökoszisztémákat hoz létre olyan országokban, ahol még mindig nincs megfelelő hulladékgazdálkodási infrastruktúra. A gyűjtők az összegyűjtött anyagokért támogatást kapnak, ami segít fedezni családjuk alapvető szükségleteit, például élelmiszerek, üzemanyag, iskolai tandíj vagy egészségbiztosítás révén. Egyiptomban a Henkel és a Plastic Bank két év alatt közel 1000 munkahelyet kíván létrehozni, a hosszú távú újrahasznosítási infrastruktúra kiépítése több mint 4000 egyiptomi állampolgár életére lesz közvetlen pozitív hatással. A 2017-ben Haitin elindított sikeres partnerség eredményeire támaszkodnak a vállalatok.