Csomagolóanyag-gyártás felsőfokon, 30 éves tapasztalattal

A pécsi székhelyű Dömös-Plast Kft. 1991 óta foglalkozik hajlékonyfalú élelmiszeripari csomagolóanyagok gyártásával. Kezdetekben saját tervezésű és gyártású gépekkel, napjainkra viszont a korunk legmodernebb technológiáival dolgoznak.

 

Nagy bajban mindig beruháztunk – eddig bevált

A Dömös testvérek, a közgazdasági szakokleveles mérnök Gábor és a műszerész Kálmán 1991-ben indították vállalkozásukat, hogy csomagolóanyag- és azokhoz szükséges gépgyártással foglalkozzanak. A cégtulajdonosokat először a kezdetekről kérdeztük.

 

Dömös László, Dömös Gábor, Szabó István, Dömös Kálmán
Dömös László, Dömös Gábor, Szabó István, Dömös Kálmán

 

– Kálmánék sásdi családi házának garázsában kezdtük működésünket, 400 ezer forintos e-hitelből. A kezdetekben nagyon sokat dolgoztunk, mindent magunk csináltunk. Többször volt olyan mélypont, amikor elgondolkodtunk, hogy folytassuk-e tovább. Elszántsággal, önbizalommal, egy kis makacssággal és konoksággal azonban mindig túljutottunk a nehézségeken. Tapasztalattal már akkor is rendelkeztünk, emellett hittünk magunkban, valamint a családunk és sok önzetlen barát is mindig mellettünk állt. Talán kicsit vicces, de a nagy bajban mindig beruháztunk, ami eddig be is jött. Folyamatosan fejlődtünk, s több korszerű csomagolóanyagot vezettünk be hazánkban elsőként.

– Emlékeznek még az első nagyobb megrendelésükre?

– Abban az időben Pécsen a Konzum volt a legnagyobb áruház, ők rendelték tőlünk a bevásárlótáskákat, rendkívül nagy mennyiségben. Nem sokkal később a Lavina Kft.-től is tekintélyes nagyságú megrendelést kaptunk. Velük azóta is üzleti kapcsolatban állunk, de sok más hűséges megrendelőnk is található. Minden termékre, amire a piacnak szüksége volt, ráálltunk. Mi készítettünk például először háthegesztett, oldalerős tasakot.

 

csomagolóanyag gyártás dömös-plast
Ez még saját készítésű gép

 

Korunk elvárásainak megfelelő modern csomagolóanyagelőállítás

– A cégalapítás óta eltelt három évtized. Hol tart most a Dömös-Plast Kft.?

– A kétezres években a sásdi üzem kinőtte magát, akkor költöztünk a jelenlegi, pécsi telephelyünkre, az 1 000 m2-es csarnokba, miközben a gépgyártással felhagytunk. Jelenleg élelmiszeripari flexibilis csomagolóanyagok széles skáláját állítjuk elő főként a sütő-, édes- és húsipar számára, de szinte az élelmiszertermékek teljes skáláját lefedjük. A felhasznált anyagokat síkfóliaként vásároljuk, majd nyomtatjuk, lamináljuk és méretre vágjuk. Automata csomagológépekhez is gyártunk csomagolóanyagot, valamint tasakokat is.

Az elmúlt évek kiemelt beruházásai során olyan korszerű és nagy kapacitású – két nyomdagéppel felszerelt – flexo nyomdaüzemet valósítottunk meg, ami akár nyolcszínes, nagy felbontású nyomtatott termék legyártását is lehetővé teszi. Laminálóberendezéssel, valamint számos hagyományos és speciális termék előállítására alkalmas gépekkel kiegészülve valósítottuk meg a korszerű igényeknek is megfelelő csomagolóanyagok gyártását.

Viszonylag kisüzemi szinten maradtunk, 15-16 fővel dolgozunk. Piaci részesedésünk és az árbevételünk is jelentősen nőtt az elmúlt 3 évben: 270-280 millióról most már 500 millió forint feletti az éves forgalmunk annak ellenére, hogy napjainkban sok nehézség sújtja az országot. A jelenlegi létszámunkkal 600-700 millió körüli forgalmat tervezünk elérni.

 

 

Hiszünk a Dömös-Plast Kft. jövőjében

– Mik a jövőbeli terveik?

– A technológiai cseréken már túl vagyunk. Az előttünk álló 3 évben gondolkodunk egy másik csarnok létesítésén, ahol állótasakok gyártását tervezzük. Emellett idővel a generációváltáson is gondolkodnunk kell, habár már jelenleg is zajlik. Kálmán már nyugdíjba vonult, gyermekeink és több családtagunk is a vállalkozásban dolgozik. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen ezáltal van jövőkép. Bízunk benne, hogy mindazt, amit 30 év alatt felépítettünk, annak irányítását a fiatal generáció átveszi, s tovább fejlődhet a Dömös-Plast Kft. Azért is hajtottuk végre a berendezéseink fejlesztését, mert hiszünk a vállalatunk jövőjében, hiszen csomagolóanyagra mindig szükség lesz.

 

Csomor Zsolt

 

csomagolás csomagolóanyag dömös-plast fedőfólia gyártás síkfólia vákuumtasak
..