fbpx

Csomagolás, utómunka: miért lassult a kobotok terjedése?

Írta: Kohout Zoltán - 2023 szeptember 09.

Bár komoly hatékonysági előrelépés várható az emberrel együttműködő robotok – a kobotok – alkalmazásától, ezek a technológiák viszonylag lassan terjednek.

Ami embernek nem való

Pedig a Covid előtt években a szaksajtó és az ipar több ágazatában nagy érdeklődés volt a kooperatív, kollaboratív automatizált gépi megoldások iránt. Az egyértelmű: a kobotok minden olyan esetben hasznos segítség, amikor az ember számára nem vagy túl lassan, vagy csak jelentős megterheléssel végezhető, veszélyes vagy végtelenül ismétlődő munkafolyamatról van szó. Működésük, programozásuk egyszerű, így alacsonyabb informatikai felkészültségű szakmunkás is elvégezheti azok újra- vagy átprogramozását egy-egy új feladathoz. Az ilyen robotok veszélyt sem jelenthetnek mint automatizált gépek, mert jellemzően izolált környezetben, biztonsági korláton, ketrecen túl működnek.

A teljes automatizálás jobb?

A tapasztalatok szerint a kobotok térhódítása lefékeződött. Ennek egyik oka, a kobot termelékenységi sebessége és a munkabiztonsági megfontolások közti ellentét. A másik ok az lehet, hogy bár a kobotokkal nagyon sokat lehet spórolni, mégis, a gyakori át- és újraprogramozás miatt lényegében folyamatos emberi jelenlétet igényel – vagyis a teljes automatizálás még ennél is jobban megéri bizonyos gyártási műveleteknél. Máshol persze nem: ahol csak rész- vagy utómunkálatok vannak napirenden, ott még mindig olcsóbb egy kobot alkalmazása. Ilyen például a csomagolás, ami monoton, nem igényel komolyabb szakmai ismeretet, és jól elszigetelhető az ember által végzett folyamatoktól.

Új trend

Bár a szoros együttműködés nem bizonyult ideálisnak, az együttműködő robotok ipari alkalmazása várhatóan fokozódni fog – idézi a Logisztikaihírek az Industrie Magazin összeállítását. Ez a várakozás abból is fakad, hogy a könnyűszerkezetes robotok biztonsági kerítés nélküli alkalmazása mellett jön egy új trend: nagy teherbírású klasszikus ipari robotok kooperatív alkalmazása. Erre olyan, nagy erőt igénylő munkafolyamatoknál lehet szükség, ami az ember számára nem elvégezhető vagy az egészségére, teherbírására nézve káros lenne.