Posta-stop: nincs több távirat, bedobott napilap és Morze

Írta: Kohout Zoltán - 2021 április 23.

Majdnem 200 évig húzta, de aztán a digitális hírközlés – hosszú haldoklás után – kivégezte a mai közép- és idős generáció emlékezetében sok jó és fájó emléket felidéző táviratot. Vele megy az emlékezet mélyére a Morze-jel is.

 

képeslap

 

Születéstől a halálig

„megszűnik a távirat stop már nem korszerű stop” – stílszerűen így lehetne végső búcsút venni a félig analóg hírközlés egyik klasszikus médiumától, a távirattól. A 40 évesektől fölfelé még sokaknak vannak emlékeik a mondatokat központozását a közbeékelt ’stop’ szavakkal közlő gyorslevelekre, amiket 2-6 órán belül kellett eljuttatni a címzetthez. A sürgős üzeneteken túl nagy hagyománya volt a jeles napokat köszöntő küldeményeknek a születéstől a halálig – azaz a babaköszöntőtől a gyászjelentésekig, a név- és születésnapi üdvözlőktől az esküvői jókívánságokig. Azokban az évtizedekben – egészen a 90-es évek elejéig –, amikor sok helyen még vonalas telefon sem volt, ez volt a hírtovábbítás egyik leggyorsabb módja. Aztán jött a mobiltelefon, majd az internet terjedésével az e-mail.

 

távirat Morze

 

Levél? Max a rezsiről és a bankszámláról…

Ma már a kézzel-géppel írt hagyományos, borítékos levelek is anakronisztikus hóbortnak tűnnek (kivéve a számlaküldő szolgáltatókat és az államigazgatást). Így nem csoda, hogy a Magyar Posta is felhagy a mára nyilván veszteséges bel- és külföldi távirati (egyébként egyetemes) szolgáltatás működtetésével. Az első táviratot egyébként egy évvel a reformkori forradalom előtt, 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították. Míg 30 éve 8 millió táviratot küldtek egymásnak az emberek évente, az utóbbi években már csak a százezret sem érte el a régies eszköz. Hasonló hírközlési-logisztikai érdekesség ezzel együtt, hogy ugyancsak az idő őrlő fogai közt vész el a korábban világszerte sok területen alkalmazott Morze-jeltovábbítás. A feltalálóról, Samuel F. B. Morse-ről elnevezett kommunikációs eszköz a hangok és szünetek hosszúsága révén kódolt és dekoltatott, és például az indiai postákon még 2013-ban is alkalmazták.

 

Napilapok

 

A napilapokat sem viszik már ki

Visszatérve még a postai szolgáltatások változásához: míg a távirat április végén, addig a napilapok kézbesítését július 1-jétől szünteti meg a Magyar Posta. Az ugyancsak gazdasági – ami a postának már nem érte meg, annak anyagi terhe most a lapkiadókra nehezedik.