fbpx

Spóroljon innovatív szállítóládákkal!

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 16.

A logisztikában is népszerűekké vált a zöldre váltás, zero waste és a hulladékmentesség kifejezés. Ebben a cikkben egy összefoglalót olvashat a környezetszennyező szállítmányozás visszatérő problémáiról és néhány ökológiai szempontból kedvezőbb alternatíváról.

Kép forrása: Schoeller Allibert

A disztribúció egyes részei eltérő módon károsak a természeti környezetünkre. A rakományok közúti szállítása elsősorban a levegőbe kerülő károsanyagok miatt ártalmas. A közlekedési eredetű légszennyezés részecske- és ózonszennyezés formájában a lakosság egészségét is veszélyezteti, nem csak bolygónkat. Ráadásul a kamionok tankolása (vagy például a raktárak hűtése és fűtése, valamint megvilágítása) is reformálásra szorul energiafogyasztás tekintetében.

A raktározás és csomagolás további kihívásokat állít a logisztikai szakemberek elé. Bizonyos csomagolóanyagokból származó hulladék nagyon hosszú idő alatt vagy egyáltalán nem bomlik le. Az egyutas és korszerűtlen csomagolási formák az élővizeinkbe is eljutnak, és mikro műanyagszennyezést okoznak. Az áruszállítmány megóvására használt töltőanyagok a csomagok felbontása után gyakran a kukába kerülnek. A nejlonok és frissességmegőrző fóliák – úgynevezett kiegészítő csomagolások – használata sok esetben felesleges, s a szállítmányozással járó dokumentáció során is rengeteg papírhulladék keletkezik.

A fenntartható szállítmányozás egyik éllovasa a holland gyökerű Schoeller Allibert. A vállalat több mint 50 éve foglalkozik többutas csomagolóanyagok fejlesztésével és gyártásával, olvasható a logisztika.com oldalán. Az innovatív szállítóládákkal három területen is környezettudatossá alakítható az áruterjesztés. Elsősorban azért érdemes minőségi konténerekre és ládákra váltani, mert használatukkal nem kell többé másodlagos vagy kitöltő csomagolást alkalmazni. A masszív és ergonomikus kialakítású dobozok megóvják a rakományokat a fizikai sérülésektől. A logisztikából származó hulladék tehát jelentősen csökkenthető. A Schoeller műanyag ládák tökéletesen egymásba rakodhatók, és kitöltik a kamionok holttereit is, ezáltal egyszerre több áru szállítható. Az összehajtható IBC konténerek segítenek az üresjáratok, tehát a felesleges visszafuvarok és a levegőszennyezés csökkentésében. Ha a tárolóeszközök kis helyen férnek el a visszaúton, akkor újabb rakománnyal pakolhatók meg a teherautók: ebben például a digitális fuvarszervezés is nélkülözhetetlen tényező.

A Schoeller Allibert fejlesztéseit a körkörös gazdaság üzleti modellje ihlette, amely az egyszeri fogyasztás helyett az újrahasznosítást népszerűsíti. A cég a gyártási folyamatát is ez alapján nevezte el 360°-os logisztikának. Ez azt jelenti, hogy a termékeik teljes életútja alatt jelen vannak: az előállítás során is fenntartható módszereket alkalmaznak, valamint az elhasználódott tárolókat gyártóközpontjaikban újrahasznosítják, így újból használati tárgyak keletkeznek a hulladékból.