fbpx

A csomagolóipar is mindenből a legjobbat érdemli

Írta: Transpack-2022/VI. lapszám cikke - 2022 december 13.

A CSOMAGOLÓIPAR SZÁMÁRA SOKOLDALÚ MEGOLDÁSOKAT KÍNÁL A SIEMENS

Tartós és átlátható iparálló megoldások, könnyen programozható automatizálás és egyszerű felügyelet. A Siemens a csomagolóipari szereplőknek is azt kínálja, amit az összes ipari partnerének: átfogó szolgáltatáscsomaggal kiegészített megbízható hardveres és szoftveres környezetet.

Automatizálás, digitalizáció és integráció

A csomagolási feladatok automatizálása jelentősen meggyorsítja a termékek gyártásának folyamatát, viszont a különböző kiszerelések és termékvariánsok kezeléséhez olyan csomagolórendszerre van szükség, ami rugalmasan képes átállni egy-egy sorozat között. A Siemens SIMATIC vezérlői és SINAMICS hajtásai integrált automatizálási rendszermegoldások alapjait jelenthetik, amelyekből intelligens, ugyanakkor átlátható csomagolórendszerek építhetők.

Ezek a csomagológépek nemcsak arra alkalmasak, hogy ellássák a rájuk bízott feladatot, de képesek jól kezelni az átállásokat is. A moduláris kivitelezési lehetőségnek köszönhetően (a gyártó termékei egymással is remekül kombinálhatók) az átépítés és a bővítés lehetősége is megmarad a felhasználóknak. A digitalizáció a mindennapokat könnyíti meg a gép körül. Egyrészt, a gépparaméterek és a vezérlési opciók kényelmes megjelenítése szempontjából, másrészt a virtuális környezet nyújtotta lehetőségekkel. A csomagolástechnikai berendezéseket – csakúgy, mint más ipari rendszereket –számítógépes környezetben tervezhetik meg a mérnökök, de nemcsak a rajzokat készíthetik el ezek alapján, hanem a működés szimulációját is.

Ez a szimulációs modell segít abban, hogy a tesztelési folyamat rövidebb és olcsóbb legyen később. A gép ugyanis így már kevesebb sérülésveszélynek van kitéve, ráadásul az építés során esetleg előforduló méretproblémák már a tervezés alatt kiderülhetnek. A szimuláció pedig még egy dologban segít: támogatja a betanulás időszakát is. A gépkezelők a virtuális térben sajátíthatják el a működés és a működtetés legfontosabb lépéseit, ami csökkenti a balesetveszélyt, és meggyorsítja a beüzemelés folyamatát. Így nemcsak a gép állhat hamarabb üzembe, de az azon csomagolt termékek is gyorsabban piacra kerülhetnek a gyártásból.

Nem az eszközök, hanem a használat teszi különlegessé

A csomagolástechnikai berendezések nem abban egyedülállók, hogy speciális eszközökre lenne szükség a gépek építéséhez. Ugyanazok a PLC-k és hajtások kerülhetnek be egy-egy ilyen rendszerbe, mint bármilyen más célgépbe. A titok az alkalmazási környezetben rejlik és ezért számít, hogy mennyire sokoldalú termékeket kínál egy-egy gyártó a partnereinek.

A Siemens PLC-i tartalmazzák azokat a mozgásvezérlési funkciókat és paramétereket, amelyek akár az egyszerűbb rendszerek működtetéséhez szükségesek. Így minimális programozói tudással, egy alap PLC-vel és néhány hajtással összeállítható egy kisebb szállítópálya. Ez persze csak a kiinduláshoz elég: az összetett alkalmazások esetén már ennél jóval bonyolultabb rendszerre lesz szüksége a gépépítőknek.

Ilyenkor van igazán nagy szerepe nemcsak a digitális háttértámogatásnak, hanem annak is, hogy a Siemens skálázható és moduláris termékportfóliójának gyakorlatilag egésze rendelkezésre áll. A felhasználók kiválaszthatják a paramétereiknek és elvárásaiknak megfelelő eszközöket, illetve megjelenítőket is, amik a kezelést még egyszerűbbé teszik a felhasználók számára.

A megjelenítésnek több szempontból is kiemelt szerepe van a csomagolástechnikában. Így követhető nyomon az éppen gépen lévő termékvariáns, illetve a gép állapota is – ez utóbbi a végleges termékminőség szempontjából igazán fontos.

Kompakt vagy steril – minden kihívásra létezik megoldás

Bár az intralogisztika már egy lépéssel tovább megy és nem a csomagolás, hanem a raktározás területét fedi le, sok tekintetben hasonló kihívásokkal szembesül, mint a csomagolóipar. Alapvetően azonban minden terület számára az idő, a helytakarékosság, a hatékonyság és a költségek jelentik a tervezési és kivitelezési paramétereket.

A Siemens technológiája ugyanúgy segíti egy kompakt csomagológép vagy akár a többszörösen összetett, többállomásos cellák megvalósítását, működtetését. A vállalat felkészült gyártóként pedig nemcsak ezeket, hanem a teljes élettartam alatt megbízható szervizszolgáltatást is nyújt. A csomagolási szektor számára kínált megoldások további célja, hogy megkönnyítsék az ügyfelek mindennapi munkavégzését. Ehhez a tervezés egyszerűsítése ugyanúgy hozzátartozik, mint az, hogy könnyebb kezelni a grafikus megjelenítővel szerelt gépeket. Utóbbiak nemcsak a kezelés, hanem a karbantartás és a felügyelet szempontjából is kedvezőbbek. Ezek pedig mind alátámasztják, hogy miért érdemes ilyen technológiákat alkalmazni a csomagológépek tervezésekor. Főként olyan területeken, mint a tisztatéri csomagolás, ahol nemcsak a gép működését, hanem a csomagolás környezetének bizonyos minőségi paramétereit is folyamatosan ellenőrzés alatt kell tartani. Az ilyen helyeken nem megengedhetők a hibák, és egy jól felügyelt rendszerrel épp a megelőzés válik hatékonyabbá.

A szolgáltatástól válik nagyszerűvé

A konfigurációban a cégek támaszkodhatnak a Siemens támogatására, de nem csak a kiválasztásban kaphatnak segítséget. A programozás és a kijelzők megtervezése is megrendelhető, így rengeteg időt takaríthatnak meg a csomagolástechnikai gépeket tervező és építő vállalatok. Valójában ez az egyedi esetekre szabott kiegészítő szolgáltatáscsomag teszi igazán különlegessé a Siemens kínálatát. Ezzel ugyanis az ügyfelek időt takaríthatnak meg, ráadásul nincs szükségük arra a szaktudásra, amire a képernyők létrehozásához vagy a bonyolult programok megírásához lenne szükségük.

Helyette koncentrálhatnak arra, ami valójában az ő szakterületük. A gépek tervezése során pedig támaszkodhatnak egy sor előre megírt és rendelkezésre álló mozgásra, funkcióblokkra és opcióra. Az alkatrészek, mint építőelemek az alapfunkciók ellátásától a bonyolult és összetett mozgások vezérlésééig kínálnak opciókat. A moduláris és jól skálázható kínálat támogatja az átépítési lehetőségeket és azt is, ha egy-egy gépet gyakori átállásokra, kisszériás csomagolásra tervezzenek. A programozás a TIA Portalban elérhető elemekkel a PLC-programozásban kevésbé jártas szakemberek számára is elvégezhető. Így a csomagolóipar számára is azt nyújtja a Siemens, mint amit más iparágaknak kínál: kihívásokra szabott megoldásokat, széles termékpalettát és olyan szolgáltatási hátteret, amivel magabiztosan dolgozhatnak együtt azok is, akik még csak most ismerkednek az automatizáció lehetőségeivel.

Brechler Attila | automatizálási szakértő | Siemens Zrt.
www.siemens.hu