fbpx

Önvezetésben világelső lesz Németország

Írta: Csomor Zsolt - 2022 december 12.

A Bosch és a Mercedes-Benz fontos mérföldkőhöz érkezett az automatizált vezetés felé vezető úton: a német Szövetségi Közlekedési Hivatal (Kraftfahrt-Bundesamt, KBA) jóváhagyta, hogy a két cég a teljesen automatizált parkolási rendszerét a stuttgarti repülőtéren az APCOA által üzemeltetett P6 parkolóházban használhassa. Ezzel ez a világ első, SAE 4. szintű, teljesen automatizált, vezető nélküli parkolási funkciója, amelyet hivatalosan is engedélyeztek kereskedelmi használatra.

Még idén működésbe áll a vezető nélküli rendszer

A Bosch és a Mercedes-Benz közösen kifejlesztett, teljesen automatizált és vezető nélküli parkolási funkciója világelsőként kapta meg az ügyfélhasználati engedélyt. Ez azt mutatja, hogy az innovációs vezető szerep és a „Made in Germany” kéz a kézben járnak – nyilatkozta Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Group AG igazgatótanácsának tagja, a fejlesztésért és beszerzésért felelős műszaki igazgatója. A DRIVE PILOT Level 3 rendszer piaci bevezetését követően hamarosan egy 4. szintű rendszert kínálnak a parkoláshoz az INTELLIGENT PARK PILOT fejlesztésükkel – mindezt még ebben az évben – olvasható a Bosch közleményében.

autó lámpa mercedes tábla
Kép forrása: Mercedes-Benz

A teljesen automatizált parkolási rendszer kifejlesztése is azt mutatja, hogy milyen messzire jutottunk már ezen a fejlesztési úton. A vezető nélküli parkolással kezdődik majd a mindennapi automatizált vezetés – mondta dr. Markus Heyn, a Bosch igazgatótanácsának tagja és a mobilitási megoldások üzleti szektor elnöke. A Bosch a kezdetektől fogva arra törekedett, hogy a parkolóházak infrastruktúráját intelligenssé tegye, ennek megfelelően szabványokat állítottak fel ezen a területen. A jövőben az a céljuk, hogy egyre több parkolóházat szereljenek fel a szükséges infrastruktúra-technikával – terveik szerint a következő néhány évben világszerte több száz parkolóházban. A Bosch és a Mercedes-Benz az STR repülőteret választották e világpremier helyszínéül.

A vezető nélküli parkolás technikája

Az automatizált parkolóinas szolgáltatásnak nincs szüksége emberi vezetőre: csak be kell hajtani a parkolóházba, kiszállni, és a járművet egy okostelefonos alkalmazással egyetlen érintéssel a parkolóhelyre küldeni. Miután a járművezető elhagyta a parkolóházat, a jármű magától a kijelölt helyre hajt és leparkol. Később a jármű pontosan ugyanígy tér vissza a felvételi pontra. A folyamatot a Bosch többszintes parkolóházba telepített intelligens infrastruktúra és a Mercedes-Benz járműtechnológia együttműködése biztosítja. Ha az infrastruktúra érzékelői akadályt észlelnek, a jármű fékez és biztonságosan megáll. Csak akkor folytatja útját, ha az útvonal szabaddá vált.

A vállalatok fokozatosan tervezik bevezetni a vezető nélküli parkolási szolgáltatást a stuttgarti repülőtér APCOA P6 parkolóházában. Az üzembe helyezés első napjától a 2022 júliusa óta gyártott S-osztály és EQS modellekkel rendelkező azon ügyfelek, akiknek járműve a Mercedes me connect részeként az INTELLIGENT PARK PILOT2 szolgáltatással is rendelkezik, és akik ezt a szolgáltatást aktiválták, használhatják majd a funkciót a kijelölt parkolóházban.

Összeállította: Csomor Zsolt