fbpx

Ez a műanyag végre teljesen lebomlik

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 17.

Évtizedek óta fáradoznak a tudósok valóban lebomló, környezetbarát műanyag megoldáson, de eddig nem jártak túl sok sikerrel. A Kaliforniai Egyetem szakértői viszont most áttörést érhettek el a technológiában.

 

Számos hagyományos eszközt helyettesíthet

A piacon jelenleg fellelhető megoldások politejsavból (PLA) készülnek, ami biológiai úton lebomló, hőre lágyuló műanyag. Ezeket jellemzően növényekből készítik, főként magas keményítőtartalmú gabonafélékből. Sajnos azonban általában ezek is a kommunális hulladékban végzik, és egyáltalán nem bomlanak le gyorsabban, mint a hagyományos műanyagok. Legfeljebb kevesebb káros végterméket hagynak maguk után.

A Kaliforniai Egyetem kutatói olyan egyszer használatos műanyagot fejlesztettek, amely hő és víz hatására teljesen lebomlik – olvasható a StudyFINDS oldalán és az NRGreport fordításában.

 

lebomló műanyag hő víz hatására
Kép forrása: Adam Lau

 

A módszer titka egy enzim, ami csak akkor indul be, ha az anyagot nedvesség vagy napsütés éri. Nagy előnye, hogy az izzadásra például nem reagál, továbbá arra sem, ha valami csak egy kicsit párás vagy nedves. Tehát amiatt nem kell aggódni, hogy teljesen hétköznapi körülmények között bomlani kezd.

A kutatók által kifejlesztett random heteropolimerek úgy tartják egyben az enzimeket, hogy a műanyag szerkezete ne sérüljön. Ezért a szakértők szerint rengeteg, korábban hagyományos műanyaggal készülő eszközt lehet vele helyettesíteni, például az evőeszközöket is.

 

Összeállította: Csomor Zsolt