fbpx

Ezzel befellegzett az egyszer használatos műanyag edénynek

Írta: Szerkesztőség - 2021 június 02.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható, hogy az egyszer használatos műanyag termékek, valamint az italtartó poharak és az oxidatív úton lebomló műanyagtermékek július elseje után nem hozhatók kereskedelmi forgalomba.

 

műanyag evőeszköz kanál villa

 

Bizonyos hordtasakokat is érint

A rendelet értelmében korlátozás alá esik a fültisztító pálcika, az evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika), tányér, szívószál, italkeverő pálcika, léggömbökhöz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet is.

E rendelet hatálya alá tartozik még az expandált polisztirolból készült ételtároló edény. Tehát az olyan ételtartó – különösen doboz tetővel vagy anélkül – amely olyan étel tárolására szolgál, amely azonnal fogyasztható helyben vagy elvitelre. Annak fogyasztása általában az edényből történik, készételként fogyasztható, azaz további elkészítést, különösen főzést, forralást vagy melegítést nem igényel. Ide értendő különösen a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényt. Ez alól kivétel az italtároló, a tányér és a tasak, valamint az ételt tartalmazó csomagolás – olvasható a Világgazdaság oldalán.

Az egyszer használatos műanyag edények, evőeszközök mellett júliustól tilos forgalomba hozni azon könnyű műanyag hordtasakot is, amelynek falvastagsága 15 mikron vagy a feletti. Azonban a biológiailag lebomló műanyagból készült hordtasak kivételt képez a tiltás alól.

 

Összeállította: Csomor Zsolt