fbpx

Használhatnánk kevesebbet is műanyagból

Írta: Csomor Zsolt - 2021 június 26.

Egy átlagos európai polgár évente 4,8 tonna hulladékot termel, melynek a jelentős része műanyagból készült csomagolóanyag. Hazánkban sem sokkal jobb a helyzet, Magyarországon csak műanyag csomagolásból 30,5 kg hulladék jut egy főre évente, aminek csupán 27,5%-át dolgozzák fel újra. A Műanyagmentes Július erre a problémára hívja fel a figyelmet.

 

Hihetetlen, mégis igaz

Földünkön a különböző típusú hulladékok közül legnagyobb ütemben a műanyaghulladék mennyisége növekszik. PET-palackokból és műanyag zacskókból is percenként 1 millió darabot használunk világszerte, de sajnos a PET-palackok mindössze harmada kerül újrahasznosításra.

 

műanyag hulladék tenger
Kép forrása: NG

 

A sok szemét túlnyomó része vizeinkben végzi, szennyezve folyóinkat, tavainkat, tengereinket. Az áramlatoknak köszönhetően a hulladékok hatalmas szemétszigetekké álnak össze, a legnagyobb jelenleg a Csendes-óceánban lebeg, 1,8 milliárd darab műanyag szemétből áll, 80.000 tonnás és 1,6 millió négyzetkilométer. Hazánkban a tiszai és a dunai szennyezés okoz súlyos problémát.

Hazánkban 2021 júliusától betiltanak számos egyszer használatos műanyagot és 2023-tól az egyszer használatos italcsomagolások is visszaválthatók lesznek. A központi szabályozás mellett persze az egyéni felelősség is kiemelten fontos szerepet játszik a változás elérés érdekében, hiszen az a legjobb hulladék az, ami meg sem termelődik.

 

Így csökkenthetjük háztartásunk hulladéktermelését

Rengeteg módja létezik annak, hogyan csökkenthetjük a termelődő hulladék mennyiségét, a műanyag használatát. Mielőtt elindulunk a boltba, ellenőrizzük, hogy elraktuk-e a vászontáskákat, kosarakat, tárolóüvegeket, így elkerülhetjük, hogy az üzletben kelljen kérni egyszer használatos műanyag szatyrot.

A zöldségeket, pékárut sem kell eldobható műanyag zacskóba tenni, saját magunk is készíthetünk többször használatos zacskókat, de sok üzletláncban is már kaphatóak a vékony tülltasakok.

Terjednek a csomagolásmentes üzletek, ahova saját tárolóeszközeinkbe rakhatjuk a megvásárolni kívánt termékeket, akár élelmiszert, tisztítószereket.

Hazánkban évente több mint 1 milliárd PET palack kerül forgalomba, aminek kevesebb mint tizedét hasznosítjuk újra. Hordjunk inkább magunkkal kulacsot, amelyből friss csapvizet vagy szűrt vizet fogyaszthatunk!

Olyan termékeket tegyünk a kosárba, melyeken nincs, vagy nagyon kevés a felesleges csomagolóanyag.

Persze, nehéz lenne minden szabályt egyik napról a másikra beépíteni az életünkbe, érdemes fokozatosan haladni. Kezdhetjük akár a Műanyagmentes Júliussal, csatlakozzunk a nemzetközi kihíváshoz, hiszen kis tettekkel is nagy változást érhetünk el!