fbpx

Kényszerből a jövőbe: új szintekre lép a logisztika

Írta: Transpack-2021/III. lapszám cikke - 2021 június 27.

A Logisztika Napja rendezvényt idén április 15-én rendezték meg. Az előadók közt természetesen a Siemens is képviseltette magát: az esemény tapasztalatait beszéltük át Boros Péterrel, a vállalat intralogisztikai területért felelős értékesítő mérnökével. Ebből kiderül, hogy kockás füzettel már rég nem lehet túlélni, de az is, mennyire ígéretes újdonságok bukkannak fel az automatizálás terén.

 

Boros Péter

 

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) által életre hívott rendezvénysorozat tavalyi eseménye el is maradt az akkor épp kirobbanóban lévő járványhelyzet miatt, de idén, talán pont a világjárvány által felvetett új kérdések okán is kifejezetten érdekesnek tűnt megismerni a legújabb technológiákat.

A Siemens tavaly szerette volna első alkalommal itt bemutatni a logisztikához kötődő új fejlesztéseit, erre azonban a konferencia elhalasztása miatt idén nyílt lehetőség az online térbe költözött eseményen. Az érdeklődőket két főbb csoportra lehetett osztani: sok volt a végfelhasználó, tehát olyan vállalatok, amelyek általánosan érdeklődnek a logisztikai automatizálás iránt, és céljuk a saját folyamataik fejlesztése. A másik nagyobb csoportot a gépgyártók és rendszerintegrátorok alkották, akiknek többsége már használja a Siemens megoldásait, de az egyre növekvő és átalakuló igények miatt kíváncsiak az új lehetőségekre.

 

Siemens előadói terem

 

A kihívásokra a gyors reakció a legjobb válasz

Többszintű változásokat hozott az elmúlt év Boros Péter szerint, hiszen egyrészt a logisztikai automatizálásban is évről évre egyre hatékonyabb és modernebb megoldásokat igényelnek az ügyfelek, de közben a koronavírus teljesen új problémákat is megismertetett mindenkivel. Egyszerre nőttek meg az igények és szűkültek össze a lehetőségek: a kettő metszete a szakember szerint az, hogy nagyon fontos a változásokra való gyors reagálás képessége. Az új helyzetnek köszönhetően egy sor logisztikai folyamatnak 100 helyett 300 százalékon kellett (volna) pörögnie, ezért aki korábban 100 százalékra tervezte meg a kapcsolódó rendszereit, az „új normalitásban” hátrányba került. Pontosan az ilyen kihívások igénylik leginkább azt, hogy minél automatizáltabb rendszereket használjanak a vállalatok, hiszen ezzel rugalmasan tudják ellensúlyozni az új élethelyzet által teremtett, gyakran hirtelen érkező nehézségeket.

Kihívást okozott például a logisztikai rendszerek távolról való üzemeltetése, de az időzítések is felborulhattak, főleg akkor, ha a hirtelen elakadó nemzetközi szállításoktól is függött a gyártási, illetve készletezési folyamat. Boros Péter tapasztalatai szerint az ilyen akadályokat azok a cégek vették sikeresebben, amelyeknek már volt valamilyen szinten automatizált, modern logisztikai rendszere, amelyet könnyebb volt távvezérléssel üzemeltetni.

A versenyképesség megtartásának egyik kulcselemét az jelentette, ki hogyan kezeli a logisztikai folyamatait: egyértelműen hátrányba kerültek azok, akik „kockás füzetben” vagy barkácsolt Excel-táblákban igyekeztek mindent sorba rendezni, viszont jobban és gyorsabban adaptálódtak az új helyzethez azok, akik már fejlett, integrált rendszert használtak.

A járványhelyzet konkrét fejlődési igényeket is felvetett, hiszen – kényszerűségből – a vártnál jobban növekedett az e-kereskedelem szerepe, amely kifejezetten igényelte az optimalizált szállítási, raktározási folyamatokat ahhoz, hogy képes legyen kiszolgálni az általános változások miatti egyre nagyobb keresletet.

A Siemens számára nemzetközi és magyar szinten is egyre több szerepet kap az intralogisztika vertikális piaca, új termékek, szoftveres megoldások jelennek meg erre az iparágra szakosodva, és kiemelt hangsúlyt kapott a szimuláció.

 

RecoSense-Siemens

 

Magyarország: kockás papír és a jövő

Nemzetközi vállalatként a Siemens jól össze tudja hasonlítani a magyar piacot a világ többi területén tapasztaltakkal. Ezek alapján Boros Péter szerint egyrészt látszik ugyan, hogy a hazai logisztikai piacon vannak fejlődési tartalékok a világszínvonalhoz képest, de ezt ellensúlyozhatja az, hogy Magyarország jól pozícionált. Számos multicég hoz komoly fejlesztéseket az országba, és mely vállalatok már olyan technológiákkal érkeznek, amelyek világviszonylatban is fejlettnek mondhatóak. Ezzel együtt leginkább az mondható el a hazai viszonyokról, hogy nagyok a logisztikai rendszerek fejlettségének szélsőértékei, és a kockás füzetben vezetett, kézzel írt számsorok szintjén maradó, több évtizedes beidegződéseken túllépni képtelen szervezetektől a legmodernebb megoldásokig sokféle működik az országban.

Az elmúlt év tapasztalatai azonban a hazai gondolkodásban is komoly változásokat indukáltak. A legtöbben tudomásul vették, hogy nem elég a növekedésre és az ehhez szükséges fejlesztésekre készülni, igenis számításba kell venni nem várt akadályokat és körülményeket – ez pedig a logisztika és automatizáció terén is komoly változásokhoz vezethet, így már most sok vállalat kezdett bele olyan átalakításokba, amely jóval rugalmasabb, modern rendszerek kiépítését tűzte ki célul.

 

Ígéretes új utak

Épp az automatizálási ajánlatok sokszínűbbé és szélesebb körűvé tételében segítenek a Siemens azon új fejlesztései, amelyek kiterjesztik az ajánlott megoldások körét, és még több lehetőséggel ruházzák fel a kiépíthető rendszereket. Ilyen a hazai fejlesztésű RecoSense is, amely az IRID-RTLS technológián alapul, az infravörös kamerák és az ezekkel kompatibilis jelölőcímkék segítségével valós idejű, centiméter-pontosságú objektumkövetést tesz lehetővé.

Jelenleg a RecoSense és a Siemens által kínált megoldások integrációja folyik, gyorsan és gördülékenyen. Először 2020 őszén kezdtek foglalkozni ezzel az új technológiával, és már januárban összeállt a kívánt megoldás. Épp ezért a szakember bizakodó arra nézve, hogy üzleti szinten egyaránt sikeres lesz az együttműködés, mivel jól látható, hogy a RecoSense rugalmas és jól működő megoldás, mely könnyen integrálható a Siemens egyéb vezérlési és automatizálási eszközeibe.

Ez a közeljövő gyakorlatában úgy néz ki, hogy a MagiCom Kft., mint a Siemens rendszerintegrátor partnere, az ügyfeleinél történő fejlesztésre vagy új rendszer kiépítésére tesz ajánlatot, akkor az a RecoSense-szel kiegészítve, a Siemens automatizálási és RTLS rendszereivel együtt, komplett rendszert alkot.

A Siemens figyelemmel kíséri a magyar piacon megjelenő, a RecoSensehez hasonló, egyedi és ötletes fejlesztéseket. Boros Péter szerint a logisztikai piacot a legjobbra való törekvés és a minőségi technológiákra való fókuszálás viszi előre, és ebben a Siemens megbízható partner.

 

Bátky Zoltán