fbpx

Sokan értelmezik helytelenül a lejárati időt

Írta: Csomor Zsolt - 2021 június 27.

Sok tévesen értelmezi a lejárati idő fogalmát, vagy az úgynevezett „best before” megjelölést. Ezek nem jelentik azt, hogy röviddel a dátum lejárta után fogyaszthatatlan az étel, legfeljebb már nem teljesen olyan minőségű, mint a lejárat előtt volt.

 

Új harmonizált szabály jöhet

Az Európai Bizottság Farm to Fork stratégiája új dátummegjelölési szabályokat fontolgat, mivel a fogyasztóknak kevesebb mint fele érti, hogy mi a különbség a „felhasználható” és a „best before” között. Az Európában keletkező 88 millió tonnányi élelmiszerhulladék 10 százaléka emiatt keletkezik.

 

nő doboz élelmiszer áruház
mindmegette.hu

 

Annak érdekében, hogy a dátumjelölés minden szereplő számára érthető és használható legyen, a Bizottság nyilvános és célzott konzultációkkal hatásvizsgálatot indított, valamint tudományos tanácsot kért az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságtól. Ezzel párhuzamosan az EU Egészségügyi Főigazgatósága fogyasztói kutatást végez arról, hogy a fogyasztók hogyan értelmezik a dátumjelölést.

A jobb címkézési információk biztosítása és az élelmiszerek fenntartható kiválasztásának elősegítése a Farm to Fork stratégia cselekvési tervének része. Az Európai Bizottság célja, hogy 2022 végéig új, harmonizált szabályokat mutasson be a dátumjelölésről.