fbpx

Az összecsukható konténerek új lendületet kapnak

Írta: Transpack-2022/III. lapszám cikke - 2022 július 12.

A Continest Technologies Zrt. egy magyarországi piacvezető, innovatív összecsukható konténereket gyártó és forgalmazó vállalat. A céget 2017-ben alapította Kis-Márton Vidor és Tegzes Dániel, akik az alaptechnológiát egy holland mérnöktől, Rob van der Bergtől vásárolták meg 2016-ban, és azóta a Continest technológiáját Magyarországon, Európában és az Egyesült Államokban is szabadalmaztatták. És a történet új mérföldkőhöz érkezett…

Amikor egy konténer csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást

2021-ben a társaság átadta első konténergyárát Székesfehérváron, amely jelenleg évente 1000 darab összecsukható konténer gyártására alkalmas, és összesen 53 alkalmazottnak ad munkahelyet. A Continest-gyárban a jövőben az Ipar 4.0 megoldások alkalmazásával történik a gyártás, a társaság korszerű lemezüzemében és hegesztőcsarnokában robottechnológia támogatja majd a hatékony gyártást. De a robottechnológia mellett jelentős létszámbővülést is tervez a társaság: közel 50 új munkahelyet hoznak létre még 2022-ben. A második üzemben a konténerek saját felületkezelésére is lehetőség lesz, a gyártott éves konténerszám pedig eléri a háromezer darabot. A társaság jelenleg olyan fejlesztéseken dolgozik, mint a komplett konyhatechnológiával felszerelt konyhakonténer, az áruszállításra is alkalmas cargo konténerek, amelyek összecsukható lényegükből adódóan jóval költséghatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszik az áruszállítás folyamatát.

Folyamatban lévő projektje a társaságnak továbbá az ún. vertikális farm konténer, amelyet a Green Drops Farmmal és a Baptista Szeretetszolgálattal közösen fejlesztenek. Lényege, hogy a hidropónia alapú növénytermesztés keretében, termőföld nélkül alakítanak ki növénytermesztésre alkalmas felületeket. Mindezek mellett a Continest folyamatosan fejleszti medikai és honvédelmi felhasználású konténereit is. Utóbbi kapcsán 2022 májusában elsőként kötött együttműködési megállapodást a VEX – Magyar Védelmi Export Ügynökség a társasággal, amelynek értelmében a haditechnikai ügynökség a nemzetközi marketingben és forgalmazásban fogja segíteni a Continestet.

Az unikális kialakítású, összecsukható konténereik több szegmensben is felhasználhatók, így például a védelmi- és hadiiparban, az egészségügyben, a rendezvényiparban, a lakhatásban, az oktatásban, az építkezéseken és az irodapiacon is. A társaság fejlesztésében legyártott konténerek a kialakításuknak köszönhetően 80%-kal csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, fenntarthatók és környezetbarátok, illetve a logisztikai költségeket is alacsonyabban tartják a konténeregységekben elérhető elektromos ellátás, a napelem és akkumulátor rendszer kapcsán.

A piac és a befektetők is látnak benne fantáziát

Három hazai kockázati tőkealap-kezelőtől, összesen 2,4 milliárd forintos tőkebefektetést kapott növekedési terveinek megvalósításához az olvasóink által is már ismert konténergyártó. A Székesfehérvár Városi Alap és az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures egyaránt 1-1 milliárd forintos tőkeinjekció révén kisebbségi tulajdonosként jelent meg az összecsukható konténertechnológiát fejlesztő és gyártó társaságban. A Continest jelenlegi kockázati tőkebefektetője, a Takarék Kockázati Tőkealap I. pedig további 400 millió forintos befektetést eszközölt a társaságban. A tőkebevonás többek között a Continest Factory második székesfehérvári gyáregységének létrejöttét, valamint a jelenleg is meghatározó nemzetközi tevékenységének kiterjesztését, új piacokon való megjelenését támogatja.

www.continest.com