Nemcsak véd, de pusztít is az innovatív csomagolás

Írta: Csomor Zsolt - 2022 január 11.

A szingapúri Nagyang Műszaki Egyetem és az amerikai Harvard Egyetem tudóscsoportja olyan biológiailag lebomló és fenntartható élelmiszer-csomagolóanyagot fejlesztett ki, amely elpusztítja az emberre veszélyes mikrobákat. Az csomagolás emellett két-három nappal meghosszabbíthatja a friss gyümölcs eltarthatóságát is.

 

kukorica, kukoricacső, kukoricaszem

 

A kukoricaszemekben található a titok nyitja

Az innovatív csomagolóanyag a kukoricaszemekben lévő zein fehérjéből, keményítőből és más természetes eredetű biopolimerekből készül, és antimikrobiális vegyületek keverékével átitatott. Az egyik vegyület a főzéskor gyakran használt kakukkfű olaja, egy másik pedig a citromsav.

A laboratóriumi kísérletek során kiderült, hogy a csomagolóanyagban lévő rostok magasabb páratartalomban vagy káros baktériumok enzimjeinek hatására antimikrobiális vegyületeket bocsátanak ki. Ezzel elpusztítják az élelmiszereket szennyező veszélyes baktériumokat, amilyen az Escherichia. coli, a Listeria, valamint a gombákat is. A csomagolást úgy fejlesztették ki, hogy ezeket az antimikrobiális anyagokat csak az éppen szükséges, nagyon kis mennyiségben szabadítsa fel a nedvesség vagy a fertőző kórokozók jelentében, ami szavatolja, hogy hónapokig kitart a kedvező tulajdonsága.

A vegyületek elpusztítják a csomagolóanyag felületén és az élelmiszeren szaporodó baktériumokat, így a fogyasztásra kész élelmiszerek, nyers hús, zöldség és gyümölcs csomagolására is alkalmas – olvasható a magyarmezogazdasag.hu oldalán.

Egy kísérletben a becsomagolt szamóca 7 napig friss maradt, nem penészedett, szemben a hagyományos műanyag dobozba csomagolt gyümölccsel, ami 4 napig maradt egészséges, számolt be Nagyang Műszaki Egyetem honlapján megjelent eredményről a freshplaza.fr.

 

Összeállította: Csomor Zsolt