fbpx

Forradalmian új, áttetsző barrier papír

Írta: Transpack-2020/VI. lapszám cikke - 2021 január 01.

Az ismert papírgyártó Arjowiggins cég a körkörös gazdaság elősegítésének részeként kifejlesztette a Sylvicta-t, a műanyag csomagolóanyagok új, fenntartható alternatíváját.

 

A műanyag környezetbarát alternatívája

A forradalmi fejlesztés, a Sylvictaegy áttetsző, funkcionális barrier papír, amelyről a tesztek során bebizonyosodott, hogy megőrzi az ételek és kozmetikumok minőségét, ahogyan a hagyományos műanyagok, miközben korlátozott környezeti hatással bír. Teljesen újrahasznosítható, komposztálható, lebomlik a tengeri környezetben, és megújuló nyersanyagokból készül. FSC és PEFC tanúsítvánnyal rendelkezik, továbbá gyártása kielégíti az ISO 14001 szabvány előírásait.

Az új fejlesztés kifejezett előnye a nagyon magas oxigén zárás – mely az ételek megromlásának fő okozója -, ami azt jelenti, hogy csökkentheti az élelmiszerpazarlást azáltal, hogy meghosszabbítja az eltarthatóságot az értéklánc szállítási, kiskereskedelmi és fogyasztói szakaszában.

 

csomagolás

 

Számos felhasználási területre nyújt megoldást

A precíziós szálfinomítás révén az Arjowiggins K + F csoportja kifejlesztette ezt a speciális, áttetsző papírt, káros vegyszerek nélkül: az eredmény oxigént, aromát, ásványi olajokat és zsírokat gátló papír. A Sylvicta a gyártó adatai szerint a hagyományos feldolgozó gépeken futtatva rengeteg kreatív lehetőséget kínál: társítható fóliával, ragasztható, nyomtatható ofszet-, flexó- és mélynyomtatással egyaránt. Emellett metalizálható, lakkozható meleg- vagy hidegzárási megoldásokhoz.

Az Arjowiggins folyamatosan együttműködik a csomagolóeszköz-gyártókkal, hogy terméke minél többféle alkalmazáshoz legyen megfelelő: szárított gyümölcsök csomagolásaitól, a salátás tasakokon át a szappanok, állateledelek, vagy csokoládé szeletek csomagolásáig. A Sylvicta metalizált változatait vaj vagy margarin csomagolásához ajánlják.

 

Hozzájárulhat a körkörös gazdaság megvalósításához

Válaszul a piac igényére az egyszer használatos csomagolások és a rugalmas laminátumok fenntartható alternatívái iránt, a Sylvicta minőségi csomagolási megoldást kínálhat a különböző márkáknak, hogy csökkentsék a műanyag csomagolásokban való felhasználását. Mint ilyen, jó megoldást jelenthet a globálisan fenntartható, körforgásos gazdaság megteremtésére, mivel beilleszthető a meglévő újrafeldolgozási rendszerekbe.

A fenntarthatóbb csomagolási megoldások felé történő folyamatos elmozdulás ellenére a műanyagok továbbra is népszerűek, főként gyakorlati okokból. Eddig a meglévő anyagok főként az egyszer használatos csomagolások újrahasznosíthatatlan, többrétegű műanyagokat vagy alumíniumfóliát tartalmazó laminátumokat használtak” – magyarázta Christophe Jordan, az Arjowiggins Translucent Papers részleg ügyvezető igazgatója. „A Sylvicta segítségével az ilyen megoldások teljesen újrahasznosítható, komposztálható és biológiailag lebomló papírcsomagolássá alakíthatók. A termék segíthet a körkörös gazdaság megteremtésében, amelyre valamennyien vágyunk” – tette hozzá.

 

Csaba László