fbpx

Újabb, műanyagot helyettesítő megoldás került napvilágra

Írta: Csomor Zsolt - 2021 december 23.

Mind gyakrabban hallani arról, hogy műanyagot helyettesítő környezetbarát anyagok alternatíváját kutatják, fejlesztenek ki. Ennek egy újabb eredményeként jött létre az a bioműanyag, amit spanyol kutatók a paradicsom feldolgozása során keletkező szerves hulladékból készítettek.

 

paradicsom

 

Okos csomagolásnak is kiváló

A malagai La Mayora Szubtrópusi és Mediterrán Kertészeti Intézetben készült bioműanyag hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a jól ismert műanyag csomagolóanyagok. Az új fejlesztés azonban a tengerben egy hónapon belül lebomlik.

A kutatók cellulózt vontak ki a ketchup vagy paradicsomsűrítmény gyártása során feldolgozási hulladéknak számító paradicsomszárból, levéldarabokból és a bogyók héjából, amiből szilárd, átlátszó műanyag fóliát készítettek. Az volt a cél, hogy olyan anyag szülessen, amelyet antibakteriális bioaktív anyagokkal és antioxidánsokkal lehet módosítani, alkalmas élelmiszerek csomagolására és minél hamarabb lebomlik.

Ezek a bioműanyagok lehetnek víztaszítók, fluoreszkálók, gyöngyházfényűek vagy különböző színűek és árnyalatúak a fénynek való kitettségtől függően. Ezen túlmenően ez a bioműanyag okos csomagolás készítésére is használható – olvasható a magyarmezogazdasag.hu oldalon. Ha élelmiszereket csomagolnak vele, egy idő után elveszti eredeti színét, ami azt jelenti, hogy magába szívta a vizet, romlik a szerkezete és antioxidáns tulajdonsága. Ezzel a műanyaggal konzervdobozok belsejét is bevonhatjuk. Ugyanolyan jó szolgálatot tesz, mint a kőolaj-származékokból készült, segít a fémnek, hogy ne rozsdásodjon, ugyanakkor nincs hatással az élelmiszerekre.

A kutatók szerint az új műanyagot még sokáig nem fogja használni az ipar, mert ahhoz más gépek kellenének, ez a váltás pedig gazdaságilag nem éri meg.

 

Összeállította: Csomor Zsolt