fbpx

Az ÓRIÁSI Citan

Írta: Transpack-2021/VI. lapszám cikke - 2021 december 24.

Rendhagyó premier előadásra hívta a sajtó képviselőit a Mercedes-Benz Hungária Kft. november 24-én. A budapesti RaM Színházban előadott zenés-táncos ősbemutatón a főszerepe Mercedes-Benz legújabb kishaszongépjárműve, a Citan kapta.

 

Mercedes-Benz Citan
A színpadon a Citan

 

A dolgos hétköznapok sztárja

Tűzijátékkal, hang és fény-effektekkel színesített, látványos show-műsor keretében mutatták be a táncosok, hogy a Mercedes-Benz új kishaszongépjárműve mennyire sokoldalúan használható, szinte minden szállítási feladathoz. Különböző helyszínek elevenedtek meg a színpadon, és láthattuk, hogy a ládákba pakolt gyümölcstől kezdve az építőipari anyagokig minden áru és anyag könnyedén és praktikusan elhelyezhető a csomagtérben a felhasználási célnak megfelelően. Erre az est főszereplőjének a sokoldalú tudása adott lehetőséget. Az új „csillag” színrelépését Szilveszter Tibor köszöntőjében mindjárt egy friss, örömteli hírrel jelentette be, ugyanis az új Citan elnyerte a 2022-es Év Nemzetközi Haszongépjárműje (Van of the Year) díjat a Renault Kangoo-val közösen.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. kishaszonjárművek kereskedelmi és marketing igazgatója elmondta, hogy a Mercedes portfólióját az új Citan a nagyméretű és a közepes transzporterek szegmensében kiemelkedően sikeres Sprinter és a Vito modelleket kishaszonjárműként kiegészítve teszi teljessé.

 

Szakemberek tervezték szakembereknek

A teljesen új fejlesztésű modell a Mercedes-Benz márkára jellemző karakteres formatervvel, kivételes menetkényelemmel és biztonsági felszereltséggel rendelkezik. A különféle verziók és felszereltségek sokoldalú felhasználási lehetőséget és kényelmes rakodást biztosítanak. A dobozos és személyszállító kivitelben (Tourer) is elérhető modell ideális társa lehet a dolgozó embereknek az áru- és személyszállításban egyaránt.

 

Tágas belső tér, kényelmes parkolás és rakodás

A szűk helyeken is biztonságos közlekedést nyújtó kompakt külső mérete (hosszúság: 4 498 mm) kimagasló helykínálatot nyújt. A rövid tengelytávú (2 716 mm) modell is jóval nagyobb helyet kínál elődjénél – dobozos felépítménnyel például a raktér hossza flexibilis válaszfallal akár 3,05 méter is lehet. A tolóajtók különösen a szűk parkolóhelyeken kínálnak praktikus hozzáférést a korábbinál tágasabb, 615 milliméter széles és 1 059 milliméter magas nyílásokat

biztosítva. A rakodást segíti továbbá, hogy a dobozos verzió alsó küszöbe mindössze 59 centiméter magas. Mindkét hátsó ajtó 90 fokos szögben nyílik, de szükség esetén akár 180 fokban is nyitható.

 

Citan
Citan-ok dobozos és személyszállító (Tourer) kivitelben

 

Kényelem és biztonság felső fokon

Kivételes zajcsillapítás és üléskényelem, valamint gazdag felszereltség jellemzi az új Citant. Az energiaelnyelő zónákkal ellátott merev karosszéria, a nagyteljesítményű LED-es fényszórók nagyobb biztonságot, jobb látási körülményeket biztosítanak. A haszonjárműben 6, a Tourer változatban pedig 7 légzsák óvja az utasokat alapfelszereltségként. Jön az eCitan isA Citan teljesen elektromos hajtású variánsa 2022 második felében érkezik. A várható hatótáv egy feltöltéssel 285 kilométer lesz, gyorstöltőn az akkumulátor előreláthatólag 40 perc alatt 10-ről 80 százalékra feltölthető lesz. Ezek a paraméterek megfelelőek lehetnek az átlagos felhasználók számára, akik gyakran rövid távú kiszállításra használják ezeket a gépkocsikat városi környezetben.

 

Szerző/Fotók: Kristóf Imre