fbpx

Ez forradalmasíthatja az újrahasznosítást

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 15.

Először bizonyították kutatók, hogy a polisztirol újrahasznosítható, ráadásul a környezeti terhelés csökkentése miatt meg is éri az újrafeldolgozása. A polisztirol az egyik legrégebben ismert, széleskörben használt műanyag, ami jó szigetelőként funkcionál.

Kép forrása: Ezermester

Két egymástól független kutatócsoport is arra jutott, hogy hatékonyan újrahasznosítható a hulladékká vált polisztirol. A német állam által támogatott ResolVe projekt keretében megállapították, hogy a már felhasznált polisztirolból kinyert sztirol előállítása 37 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz termelésével jár, mint a fosszilis sztirolé.

A Manchesteri Egyetem kutatói egy másik projektben arra az eredményre jutottak, hogy a szelektíven gyűjtött polisztirolból kinyert sztirolok előállítási folyamata 50 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz termelésével jár, mint az anyag polimerizációja.

Norbert Niessner, az INEOS egyik vezetője szerint első alkalommal sikerült bizonyítani, hogy a 2019-ben elkezdett, depolimerizációval előállított sztirolok ökológiai lábnyoma kisebb, mint hagyományosan gyártott sztiroloké, írja közleményében az INEOS és az autopro.hu.

Ez egy komoly előrelépés lehet számos iparág gyártási folyamataiban a károsanyag-kibocsátás csökkentésének tekintetében, hiszen a sztirol nagyon sok műanyag alapja.