fbpx

Dollármilliárdokat fektet Marokkó az alternatív energiába

Írta: Csomor Zsolt - 2020 május 29.

Nem csak az Európai Unióban kap hangsúlyos szerepet az alternatív energiaforrások hasznosítása. Az EU-n kívül, sőt jóval fejletlenebb gazdasági berendezkedésű országok körében is születnek olyan célkitűzések, melyek a zéró emissziót és fenntartható fejlődést kívánják megvalósítani.

Marokkó olyan programot hozott létre, amivel teljes egészében tiszta energiára kívánja alapozni a gazdaságát: országszerte több naperőművet és a szélkerék parkot építene. Marokkó felismerte, hogy a szomszédos Algériával szemben nem bővelkedik szénhidrogén készletekben, viszont egyre növekvő gazdasága és népességszáma indokolttá teszi, hogy szükségleteit valamilyen biztos forrásból elégítse ki.

A költségmegtakarítás és a hosszú távú gondolkodás érdekében a helyi adottságokra alapoz az ország. Tengerpartjain és bizonyos belső régióiban állandóan fúj a szél, illetve elhelyezkedése és klímája miatt a napsütéses órák száma is kiemelkedően magas. Ezek a feltételek rendkívül alkalmassá teszik Marokkót a szél- és napenergia hasznosítására.

Az állam elhatározta, hogy dollármilliárdokat fektet e két energiaforrás hasznosításába. A program több szakaszban valósul meg. Az első fázisok már megkezdődtek, és sorra épülnek a napelemfarmok a dél-marokkói Ouarzazatéban. Ezen a területen összesen 560 MW áramot termelnek majd. További érdekesség, hogy itt létesül a világ legnagyobb naperőműve is. A negyedik szakaszban további helyszíneken valósul meg hasonló projekt. A programsorozat lezárásával Marokkó összes naperőműkapacitása eléri a 2000 MW-ot. Ez a teljesítmény az ország fogyasztásának 42%-át fedezni. Ezt egészíti ki a szélerőművekre alapozott projekt. A délkelet-marokkói Tarfayában 2014 óta folyik áramtermelés szélkerekek segítségével. Ugyanitt található Afrika legnagyobb szélerőműparkja is, melynek teljesítménye eléri a 300 MW-ot.