fbpx

Így szigorodik az egyszer használatos műanyag szabályozása

Írta: Csomor Zsolt - 2021 július 06.

A körforgásos gazdaságra való átállás érdekében el kell érni, hogy a magyar fogyasztók egyre inkább a környezetbarát, többször hasznosítható termékeket vegyék igénybe. Ezért – egyéb szigorítások mellett – a gyártóknak bizonyos műanyag termékek esetében tájékoztatást kell nyújtaniuk a fogyasztók számára, összhangban az európai uniós szabályozással.

 

műanyag palack nő erdő

 

Egyre több palack készül majd újrahasznosított műanyagból

A kormányrendelet értelmében július 3-tól a gyártóknak alkalmazniuk kell az egészségügyi betétek, tamponok és tamponapplikátorok, nedves törlőkendők, dohánytermékek és italpoharak esetében az uniós jelölési követelményeket, ami hozzájárul a hulladékok csökkentéséhez.

Az egyszer használatos műanyag termékek gyártóit a hulladékgazdálkodási hatóságnál 2022. január 15-ig nyilvántartásba kell venni, 2022. január 1-jétől pedig a gyártóknak nyilvántartást kell vezetniük, illetve adatot kell szolgáltatniuk a Magyarországon forgalomba hozott egyes egyszer használatos műanyag termékekről – mondta Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A jogszabály szerint a PET-palackokra vonatkozó cél, hogy 2025-re a tárgyévben forgalomba hozott italpalackok 77 százalékát, 2029-re 90 százalékát elkülönítetten kell gyűjteni. A gyártóknak továbbá gondoskodniuk kell arról, hogy az általuk forgalomba hozott PET-palackok 2025-től legalább negyede, 2030-tól az általuk forgalomba hozott műanyag palackok mintegy harmada újrafeldolgozott műanyagból készüljön – olvasható a telex.hu oldalon.