fbpx

Áremelkedést hozott a műanyag szívószálak tiltása

Írta: Csomor Zsolt - 2021 október 04.

Eltűntek a műanyag szívószálak és evőeszközök az éttermekből, kávézókból az európai normákhoz igazodó kormányrendelet alapján. Az intézkedés drasztikus áremelkedést okozott a mindennapokban.

 

szívószál pohár

 

Több tényező együttese okozza a drasztikus áremelkedést

Az egyszer használatos, valamint egyes műanyag termékek forgalomba hozatalának korlátozása 2015 óta nem tapasztalt áremelkedést okozott – állítja ágazati elemzésében Bujdosó Tünde, az Euler Hermes szakértője. Ez azonban nemcsak a koronavírus okozta globális lezárásoknak és az ellátási láncok megszakadásának köszönhető, hanem a folyamatosan dráguló, környezetbarátabb alapanyagoknak is.

A környezettudatosabb flakonok, fóliák és palackok, de a joghurtos dobozok jelentős része már polietilénből vagy polipropilénből készül, melyek árfolyamára az olajár, az euró/forint, valamint az emelkedő fuvardíjak is kedvezőtlenül hatnak. Ezt tetézi, hogy a távol-keleti gyártóktól lassabban érkeznek a termékek, miközben a tengeri szállítási költségek a tavalyi közel duplájára emelkedtek és a jelenlegi árszintek tartósnak ígérkeznek.

Általános piaci vélekedés az élelmiszeripari termékek gyártói körében, hogy a prémium termékeknél a haszon jelentős részét elviszi a csomagolóanyag miatti költségnövekedés. Ez egyben azt is jelenti, hogy az alacsony haszonnal értékesített termékek esetében a gyártás veszteségesbe fordulhat – olvasható a napi.hu cikkében. A keletkezett többletköltségek egy része tovább hárítható, de mind a hazai mind a külföldi feldolgozók számára állandó kérdés, hogy az ő vevőik milyen határig képesek elviselni a rájuk hárított alapanyagár-emelkedés terheit.