fbpx

Javaslat a hatékony visszagyűjtési rendszer megvalósulására

Írta: Csomor Zsolt - 2021 november 19.

A magyarországi italgyártók és -kereskedők stratégiai és szabályozási koncepciót dolgoztak ki az italos csomagolások visszagyűjtésére. A szakmai javaslattal a kormányzati döntéshozók munkáját szeretnék támogatni, hogy hazánkban a lehető leghatékonyabb visszaváltási rendre valósulhasson meg.

hűtőszekrény pet palack aludoboz üdítőital ásványvíz

Ezzel megvalósulhat a körforgásos gazdasági modell

A magyar kormány 2020-ban hirdette meg klíma- és természetvédelmi akciótervét. Ennek keretében jelentették be, hogy hazánkban is bevezetik az italcsomagolások visszaváltási rendszerét. A tavaly év végén elfogadott törvényi szabályozás szerint a PET- és üvegpalackok, valamint az alumíniumdobozok visszaváltási rendszere várhatóan 2023 júliusában indul el, amelynek segítségével 90 százalékot is meghaladó mértékű szelektív gyűjtés érhető el. Ezzel pedig az italcsomagolások tekintetében néhány év alatt megvalósulhat a hulladékmentes, körforgásos gazdasági modell.

Visszaváltási rendszerek Európa számos országában működnek, melyek közös jellemzője, hogy az italgyártók és kereskedők szoros együttműködésével jöttek létre és működnek. Ezekben a rendszerekben a termékek árán felül megfizetendő visszaváltási díj bevezetésével biztosítják, hogy az italcsomagolások akár 90 százalék feletti arányban visszakerüljenek a zömében kereskedelmi egységekben létrehozott gyűjtőpontokhoz, mivel a palackok visszahozatala után a fogyasztók teljes mértékben visszakapják a visszaváltási díj összegét.

A visszaváltási rendszer által érintett három italcsomagolóanyag fajtából (PET, alumínium, üveg) Magyarországon évente mintegy 3,5 milliárd palack, illetve doboz kerül forgalomba. Az alkoholmentes és alkoholos italok értékesítése több tízezer boltban és vendéglátó egységben történik, ennek megfelelően a visszaváltási rendszer kiépítése során egy nagyon összetett, precízen összehangolt műszaki, informatikai, pénzügyi és logisztikai hátteret igénylő visszaváltási struktúrát kell majd létrehozni – olvasható a hazai italgyártók és kereskedők, MTI-hez eljuttatott közleményében és a dontwasteit.hu oldalon.

Az iparági szereplők által kidolgozott stratégiai koncepció a nemzetközi jó gyakorlatok és a magyar piaci adottságok figyelembevételével készült. A tanulmánnyal a kormányzati döntéshozók munkáját szeretnék támogatni annak érdekében, hogy Magyarországon Európa egyik leghatékonyabb és legkorszerűbb visszaváltási rendszere jöhessen létre az italcsomagolásoknál.