fbpx

Vasút: áthaladt a 100. kínai vonat is Celiz-Záhonyon

Írta: Kohout Zoltán - 2021 november 23.

Komoly szakmai siker a Celiz projektben: a záhonyi átrakodó területén 2021-ben már a 100. áruszállító konténervonat futott be az állomás területére.

 

vasút, sín, tehervagon, rakodó

 

Két év, háromszoros növekedés

Záhony történetében korábban még nem volt példa arra, hogy egy éven belül 100 intermodális szerelvény közlekedjen a kontinentális Selyemúton. Az arányokat jól érzékelteti, hogy tavaly ezen az útvonalon összesen 38 tehervonat érkezett. A 100. vonat közlekedését a Rail Cargo Logistics – RUS koordinálta, a Rail Cargo Operator – Hungaria szervezte.

A kínai konténerforgalom 4 éve indult újra Záhonyon keresztül, 2019-től pedig felpörgött a forgalom fejlesztése. Akkor 4 vonat jött Kínából, és 1 ment oda. Tavaly a világjárvány ellenére sikerült intenzív növekedést produkálni: áprilistól 34 vonat érkezett Ukrajnán keresztül, Záhonyon át. Idén ezt a számot már az első negyedévben felülmúlták: a tavasz közepére befutott az idei 35. vonat, most pedig már a 100.-at fogadták. Van is hová fejlődni, mert a magyar-kínai közös üzemeltetésben a Ganzhou-Budapest útvonalon évente 1000 vonatot terveznek indítani. – Ezzel egy év alatt akár 88 ezer konténer léphet be az Európai Unió területére Záhonyon keresztül – mondta el az eseményen dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

 

A jövő a vasúté

A rendezvényen elhangzott, manapság a vasúti útvonal felértékelődik, hiszen ez – szemben a tengeren történő szállítással – harmadannyi szállítási időt jelent, alacsonyabb kockázat mellett. Kínából az idei egymillió TEU után 2024-re 1,7 millió TEU konténer érkezhet vasúton. Ez már akkora mennyiség, hogy délebbre – Szlovákiába és Magyarországra – kell terelni a már most is túlterhelt északi – fehéroroszországi és lengyelországi – útvonalról a fuvarokat. Ezzel Záhony visszakerülhet Európa logisztikai térképére. – A következő időszakban a nagykövetség igyekszik elősegíteni, hogy több kínai tehervonat érkezzen Záhonyon keresztül az Európai Unióba, ezzel együtt határozottan támogatjuk, a vasúti infrastruktúra fejlesztését, valamint a Celiz keretein belül megvalósuló ipari park létrehozását – mondta Feng Chun, a budapesti Kínai Nagykövetség első beosztottja Zoom bejelentkezésében.

 

forrás: MLSZKSZ