fbpx

„Műanyagvizek”: méregdrágán pazarlunk napközben

Írta: Kohout Zoltán - 2021 november 23.

…és ez nemcsak a környezet miatt tragikus, de az ipar is lemarad az olcsón visszanyerhető alapanyag-utánpótlásról. Pedig csak nálunk évi 1 milliárd darab PET-palackról van szó…!

 

PET-palackok egy szeméttelepen

 

Ész nélkül dobáljuk el a PET-palackokat

Magyarországon átlagosan 90 liter vizet használunk el napi szükségleteinkre. Egy zuhanyzással 35-75 liter víz fogy el, egy WC-öblítés 8 liter vízhasználattal jár, a mosógépek egy mosáshoz átlagosan 65 litert szívnak fel, ivásra csupán a csapvíz 3 százalékát használjuk. Nekünk, magyaroknak azért is ellentmondásos a hozzáállásunk, mert miközben egyedülálló és egészséges ivóvízkészlettel rendelkezünk, mégis egyre többet vásároljuk a műanyagba csomagolt vizeket. Annak ellenére is, hogy azok sem egészségre gyakorolt hatásukat, sem az árukat tekintve nem versenyképesek a sima csapvízzel… (Egy liter „műanyagvíz” átlagára 90 forint, míg egy liter csapvízé csupán 30 fillér!) Szóval, ennek ellenére csak tavaly fejenként 130 liter palackozott vizet vettünk/ittunk.

 

Vizet a vízhez is…

Ez az érthetetlenül nagy mennyiség 1 milliárd PET vizespalackot jelent, aminek ráadásul a 70 százaléka a szemétbe kerül. Elképzelni is nehéz ezt az esztelen pazarlást és környezetterhelést – és itt nem csak az el- vagy szemétbe dobált PET-palackokról van szó. Magáról a vízpazarlásról is, hiszen míg a csapvízhez nem kell felhasználás, addig 1 liter palackozott víz előállításához átlagosan 3 liter víz szükséges. Ennyi kell a műanyag palack gyártásához, a szűréshez, a palackok feltöltéshez, szállításához. Ennek az összetett ipari folyamatnak nemcsak a környezetterhelése, de a költsége is jóval nagyobb, mint az ivóvíz tisztításának. Vagyis nemcsak a bolygónkat, de a pénztárcánkat is kíméljük, ha csapvizet iszunk palackozott ásványvíz helyett.

 

Greenpeace-aktivisták térdig az egyébként értékes hulladékban, a Tisza partján szervezett takarítási akció közben
Greenpeace-aktivisták térdig az egyébként értékes hulladékban, a Tisza partján szervezett takarítási akció közben

 

Újrázni minden szempontból jobb

Érdemes minderre emlékeznünk most, november 20. és 28. között, az Európai Hulladékcsökkentési Hét apropóján. Néha elég egy párperces napi programtervezés azért, hogy ne hirtelen vásároljunk szomjunkban egy újabb PET-palackos „műanyagvizet”. Érdemes egy szép, ízléses, komfortos palackot rendszeresíteni, és abban vinni akár egész napra elegendő csapvizet, teát vagy gyümölcslevet.

Ugyancsak figyelmet érdemel, hogy legalább ne a szemetesbe (különösen ne a szabadba), hanem a megfelelő szelektív hulladékgyűjtő tárolóba dobjuk a PET-palackokat. Így egyrészt kevésbé terheljük a környezetet, a lerakók befogadóképességét. Másrészt, mivel a műanyagok hatékonyan újrafelhasználhatók, olcsón hozzáférhető alapanyaghoz juttatjuk a műanyagipart. Még mindig jobb a már meglévő műanyagokat újrázni, mint kőolajat bányászni és feldolgozni a gyártásához…