fbpx

A járvány miatt több csomagolt árut veszünk – drágábban

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 14.

A frisspiaci zöldségek és gyümölcsök esetén meghatározó a csomagolóanyagok szerepe, az eladott zöldségek 70, a gyümölcsök 60 százaléka csomagolt. A járvány hatására ez a trend másfélszeresen erősödött, csakhogy ez többe is kerül.

 

csomagolás élelmiszer

 

Kevesebb vele az elpocsékolt áru

Magyarországon a pandémia kezdete óta kb. másfélszeresére nőtt a csomagolt frissáru iránti kereslet. A csomagolóanyagoknak nagy szerepük van a termékek eltarthatóságában és minőségmegőrzésében is (pl. a kígyóuborka esetén a fóliaborítás mintegy háromszorosára növeli az eltarthatóságot), így kevesebb az élelmiszerhulladék is. Az előnyök mellett azonban a műanyag csomagolások környezetvédelmi szempontból az újrahasznosíthatóságuk ellenére is hatalmas problémát jelentenek. Most már pedig mind drágábbak is: a termelési költség akár 20-30 százalékát is kitehetik – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

 

Többletköltség a termelőknek

A prémium termékek esetében nyilván a fogyasztók a magasabb vételárral megfizetik a fenntartható csomagolásokat. Fontos a környezetbarát csomagolások alkalmazása során a termékminőség, amelyre a vásárlók igen érzékenyen reagálnak, mivel a kifogástalan minőségű és megjelenésű termékeket keresik. Az új típusú csomagolások alkalmazásának tehát nem csupán gazdasági vetülete van, hanem a termékminőség szempontjából is meg kel felelniük. Ugyanakkor, mivel ezek a csomagolóanyagok többnyire többletköltséget jelentenek a termelőknek, ameddig nem szabályozott államilag egységesen a csomagolóanyagok használata, addig ezek alkalmazása a magasabb árfekvésből adódóan versenyhátrányt jelent a termelők számára.

 

Ezért szállnak el az árak

A frisspiaci zöldségek és gyümölcsök esetén a legnagyobb mértékben drágult inputanyagok egyike volt a csomagolóanyag. A beszerzési árak minden alapanyag (pl. kartonpapír, műanyag, fa) esetén számottevően emelkedtek tavaly. Ennek oka a magas energia- és üzemanyagköltség, a súlyos ellátási problémák, amit a konténerhiány miatti magas tengeri szállítási költségek okoznak. Az alapanyaghiányban és a drágulásban szerepet játszik, hogy az USA és Kína nagy mennyiségben vásárolta fel a csomagolásokhoz használt alapanyagokat. Emiatt a raklapokhoz, tárolórekeszekhez és ládákhoz használt fa ára az elmúlt időszakban megháromszorozódott.

(forrás: NAK)