fbpx

Automata raktár: kulcs a hatékonyságnöveléshez

Írta: - 2022 január 20. -Hirdetés

Az automatizálás egyre nagyobb mértékben van jelen az életünkben, és a logisztikai szektorban is nagymértékű átalakulást hozott. A raktári folyamatok automatizálása már rövid távon a versenyképesség kulcsát jelentheti.

Az automatizálás a jelen kihívása

Az automatizálásról egyre többet olvashatunk és hallhatunk. Az önvezető járművek és a robottechnológia már itt kopogtatnak az ajtóban, és talán egy évtized sem kell hozzá, hogy széles körben is elterjedjenek. A logisztika területén a raktárak működésének részleges és teljes automatizálása is egyre gyakoribb, és jellemzően felmerülő kérdés, hogy vajon melyek azok az esetek, amikor valóban érdemes, sőt, szükséges automatizálni a működést.

állvány targonca kartondoboz
Képek forrása: QLM

Milyen mértékben automatizálható egy raktár működése?

Az automatizálást mindig a folyamatok szempontjából javasolt megközelíteni, hiszen mindig raktári folyamatot vagy folyamatokat, vagy akár az összes folyamatot automatizálják. Önműködővé tehető a raktári folyamatok irányítása, az anyag- vagy árumozgatás, a címkézés, a csomagolás, az egységképzés vagy egységbontás és a raktárba történő ki- és betárolás. Amikor egy raktárban részlegesen automatizálnak, akkor a munkafolyamatok egy részét továbbra is a raktári dolgozók végzik, és csak a legfontosabb vagy legnagyobb megterhelést jelentő feladatokra fókuszálnak. Például a ki- és betároláshoz szállítópályát helyeznek üzembe vagy az egységcsomagok képzése történik gépi erővel. A teljes automatizálás azt jelenti, hogy egy szoftverrendszer vezérli a folyamatokat, és az összes munkafolyamatot gépek hajtják végre. Így a raktár akár napi 24 órában, a hét összes napján üzemelhet és a működés HR kitettsége nagyon minimálissá válik. Részleges automatizálás lehet pl. egy WMS is, ahol a munkafolyamatok irányítása és felkövetése a feladat.

Kinek jó?

Általánosságban elmondható, hogy minden olyan, raktárat üzemeltető vállalkozásnak érdemes (legalább részleges) automatizálást bevezetni, ahol magas a napi be- és kitárolt rakatszám, a raktárkészlet nagy számosságú és sok cikkelemszám található a nyilvántartásban. Egyes iparágak, terméktípusok esetén különösen nagymértékben növelheti a hatékonyságot az automatizálás. A teljesség igénye nélkül ilyen a gyógyszeripar, a vegyipar, a webáruházakat üzemeltető cégek, és az élelmiszeripar. A speciális körülmények; steril, csíramentes környezet, illetve a hűtött-, hűvös raktári környezet még erősebb indikátorok. Jelentős hatékonyságnövekedést és a minőségbiztosítási követelmények maradéktalan megfelelését biztosíthatja ilyen tevékenységi körű cégek esetében a teljesen automatizált raktári működés.

szállítópálya
Automata szállítópálya a Zalaco Zrt.-nél

Hogyan válik már rövid távon a versenyképesség kulcsává az automatizálás?

Hazánkban is egyre több cég dönt a fejlesztés mellett. A Zalaegerszegen működő Zalaco Zrt. fagyasztott sütőipari termékeket gyárt, és a legyártott termékeket egy -20°C-os hőmérsékleten működő raktárban tárolja. A termékek jelentős része exportra készül, a hatékonyság és a magas termékminőség kimagaslóan fontos mind a gyártás, mind a tárolás során. A mélyhűtött raktár folyamatainak teljes automatizálása a QLM tervezésében és kivitelezésében valósult meg, a fejlesztés eredményeképpen jelenleg minden munkafolyamat hatékonyabban működik.

QLM Development Center Kft.