fbpx

Hazánkban is tesztelik a házhoz szállító robotot

Írta: Csomor Zsolt - 2022 január 25.

Hamarosan megkezdődik a Katalóniai Műszaki Egyetem és a CARNET mobilitási kutatási központja által fejlesztett szállítórobotot tesztelése. A házhoz szállító robot ezt követően a szállítások utolsó szakaszát végezheti.

 

Hatékony segítség a kiszállításban

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Logismile projektje által is támogatott fejlesztés 2018 óta zajlik. Célja olyan kisméretű robot megalkotása, mely a termékek szállításának utolsó szakaszát láthatja el. A robotot a tervek szerint 2022-ben a spanyolországi Esplugues de Llobregatban, Hamburgban és Debrecenben tesztelik, olvasható a dehir.hu oldalán.

 

robot épület fa kastély pad
Kép forrása: Twitter

 

Az ADD áruszállító tartállyal együtt 1,1 méter széles, 1 méter magas és 1,7 méter hosszú. Hat kerék mozgatja, legfeljebb 20 kilométer/órás sebességgel halad, és lépcsőn is képes közlekedni.

A katalán hírportálok szerint a fuvarozásban fajlagosan az utolsó szakasz megtétele igen költséges. Lehet, hogy addig már több ezer kilométert megtett az áru, de az utolsó pár kilométernyi szállítás akár a teljes költség 40 százalékába is kerülhet. A nagyvárosokban gondot okoz a szállítójárművek parkolása, és egyre több városban szabályozzák szigorúan a járműk behajtását, akár ki is tilthatják azokat egyes városrészekből. A fejlesztők szerint erre adhat megoldást az ADD robot.