fbpx

Azért az ehető csomagolás még odébb van…

Írta: Kohout Zoltán - 2022 február 23.

…pedig jó lenne, ha már egyszer ki akarjuk váltani a műanyagot a mindennapi használatból.

paprika, paradicsom
(Illusztráció: Horizont Média/archív)

Kiváltanák ehetőre

Számos európai élelmiszeripari cég átvenné azt az USA-ban terjedő technológiát, amely ehető bevonattal látja el a zöldség-gyümölcsáruk egy jó részét. Mivel a fejlett ipari országok egyre erőteljesebben törekszenek az egyszerhasználatos műanyagok kiváltására, a zöldség–gyümölcs-termékkör csomagolásának ehető anyaggal való kiváltása méltán keltette fel az ágazat hazai szakmaközi szervezetének figyelmét. FruitVeb arról ír, hogy korábban kígyóuborkákra már kidolgoztak egy ilyen réteget, de EU-ban az eltarthatóságot meghosszabbító, ehető bevonatok használata nem engedélyezett (csak virágoknál és nem ehető héjú gyümölcsöknél alkalmazható). Az Egyesült Államokban és több más országban viszont ez használható eljárás ehető héjú zöldségek és gyümölcsök esetében is.

Tartósabb is lesz tőle az áru

Ilyen anyagot fejleszt az izraeli Sufresca start-up is, amely tavaly mutatta be a láthatatlan, korlátozottan légáteresztő, ehető bevonatot koktélparadicsomra, uborkára és mangóra. A felület több héttel meghosszabbítja a termékek eltarthatóságát. Ez ökológiai szempontból kettős örömhír. Egyrészt a hosszabb eltarthatósággal vélhetően csökken az így is brutális – globális 30-40 százalékos – élelmiszerpazarlás. Másrészt csökken a műanyag-felhasználás.

Ugyanakkor az ilyen rétegekre eltérően reagálnak a különféle élettanú zöldségek és gyümölcsök. Ezek héjának kémiai összetétele és fizikai szerkezete, légzésintenzitásuk, víztartalmuk eltérő, így az a bevonat, ami jól működik paprikán és a paradicsomon, nem biztos, hogy megállja a helyét az őszibarackon, vagy éppen az epren is.